I flere dager har spekulasjonene gått om at Donald Trump vil bryte med klimaavtalen som ble inngått i Paris. Nå er det avklart at USA vil gå ut av avtalen.

– USA vil trekke seg fra Paris-avtalen, sa Trump.

Han mener USA er pålagt et handikap. 

– Avtalen handler mer om at andre land skal få en fordel overfor USA – ikke om klimaet.

Han vil nå starte en prosess for å få til nye forhandlinger.

– Vi vil forsøke å lage en ny avtale som er fair.

Reneste luften, reneste vannet

I sin tale utenfor Det hvite hus benyttet han anledningen til å skryte over utviklingen i amerikansk økonomi opp i skyene. Børsoppgang og tusenvis av arbeidsplasser ble brukt som eksempel på at USA er vei tilbake på sporet.

Han mener USAs interesse blir ofret på grunn av klimaet og refererer til at energiprisene drives i været.

– Vi skal ha den reneste luften, det reneste vannet. Vi skal være det reneste landet. Men vi skal ikke miste jobber

– Jeg vil ikke at noe skal stå i veien, sa Trump.

Han vil forhandle med demokratiske ledere om å komme på offensiven med en ny avtale.

Massiv motstand

Det hvite hus skal i løpet av dagen ha informert medlemmer av kongressen om beslutningen.

Trump og visepresident Mike Pence skal på forhånd ha rådført seg med juridisk ekspertise for å avklare om en slik beslutning vil være innenfor loven, ifølge CNN.

Bruddet med Paris-avtalen er møtt med massiv motstand fra flere ulike hold. En rekke statsledere oppfordret på forhånd Trump til å støtte opp om avtalen. 

Vraker fremtiden

Nå er Barack Obama en av de første som kommer med knusende kritikk mot Donald Trump for å trekke USA fra Parisavtalen og sier han «vraker framtiden».

Onsdag truet Tesla-gründer Elon Musk med å bryte samarbeidet med Det hvite hus hvis bruddet ble en realitet.

Også en rekke andre av USAs mest fremtredende næringslivsledere har uttrykt sin motstand, deriblant toppsjefer i Apple, Microsoft og Google. Disse argumenterer med et ønske om stabile rammebetingelser.

Miljøbevegelsen på krigsstien

Den norske miljøbevegelsen betegner beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen som umoralsk og uforståelig og et gedigent tilbakeslag i klimaarbeidet.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge til NTB.

– Det er et stort tilbakeslag for arbeidet med å begrense utslippene av klimagasser at verdens nest største utslippsland fornekter klimavitenskapen, og trekker seg ut. Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier leder Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Donald Trumps beslutning betyr at Norge må gjøre mer, ikke mindre og at avgjørelsen må mane til handling, ikke avmakt, mener Natur og Ungdom.

– Vi kan ikke sitte på hendene og vente på at et annet land bestemmer seg for å leke frelser. Ansvaret for å stanse klimaendringene hviler på skuldrene til alle verdens land; dette inkluderer også Norge. At Trump nå trekker seg ut, betyr at resten av verden må gjøre mer, ikke mindre, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.