Kan storkoalisjonen overleve nå?

Det er det store spørsmålet når SPD fredag trommer sammen til landsmøte i Berlin. Der er planen å formalisere valget av Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans som ny lederduo i det tyske sosialdemokratiske partiet.

De to har hittil vært relativt ukjente i tysk politikk, men regnes som venstreorienterte sammenlignet med rivalene de slo ut. Dermed ligger det også an til økt konfliktnivå i regjeringen.

Vil unngå ultimatum

Det er ikke ventet noe ultimatum allerede nå, og landsmøtet vil ifølge partikilder unngå vedtak som gjør det umulig å fortsette i regjeringskoalisjonen med statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU og bayerske CSU.

– Slike ting gjør du bare hvis du er stokk dum. Og det er ikke SPD, sier nestleder Ralf Stegner til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Også Esken og Walter-Borjans har lagt seg på en mer forsiktig linje før landsmøtet. Det samme har Kevin Kühnert, som leder SPDs ungdomsorganisasjon, og som nå stiller til valg som nestleder.

Kühnert har tidligere vært sterkt kritisk til storkoalisjonen, men advarer nå partiet mot å forhaste seg.

– Den som forlater en koalisjon, gir fra seg en del av kontrollen, påpeker han overfor avisen Rheinische Post.

Ønsker reforhandling

Men ønsket om fornyelse er sterkt, spesielt på venstresiden i partiet, og SPD har lenge slitt tungt på gallupen. I de siste målingene ligger sosialdemokratene bak så vel CDU som Grüne og AfD med en oppslutning på bare 13–14 prosent.

Den nye lederduoen har svart på utfordringen ved å ta til orde for justeringer i koalisjonsavtalen med CDU og CSU. Blant kravene som kan komme på bordet i en slik reforhandling, er for eksempel høyere minstelønn, større investeringer i tysk infrastruktur og en mer ambisiøs klimapolitikk.

Et annet krav fra de nye SPD-lederne har vært at Tyskland må gå vekk fra sitt strenge prinsipp om budsjettbalanse, kalt «det svarte null». Men i denne saken har de tatt noen skritt tilbake før landsmøtet i Berlin.

Kan få nyvalg

En reforhandlet koalisjonsavtale kan bety at storkoalisjonen halter videre til neste valg i 2021. Men det langt fra gitt at CDU og CSU vil gi etter for nye krav fra SPD.

Hva som vil skje hvis storkoalisjonen faller, er et åpent spørsmål. Ett alternativ er nyvalg. Men per i dag er det lite som tyder på at SPD vil ha noe å tjene på det, gitt de elendige målingene. Derimot ligger miljøpartiet Grüne og ytre høyre-partiet AfD an til å gå frem.

En annen mulighet er at Merkel blir sittende, enten som leder for en mindretallsregjering eller i en annen koalisjon, for eksempel med Grüne og det liberale partiet FDP.

FDP sa nei til en slik koalisjon etter forrige valg i 2017, men har vist mer interesse nå. Grüne, derimot, har opplevd kraftig fremgang siden sist og kan derfor ha interesse av å forsøke å presse frem et nyvalg i stedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.