Beyond Meat lager plantebaserte hamburgere, pølser og andre «kjøttvarer». Toppsjef og gründer Ethan Brown etablerte selskapet i Los Angeles i 2009, og han har siden lykkes med å distribuere de plantebaserte kjøtterstatningene i supermarkeder i Nord-Amerika og Europa.

Beyond Meats produkter har fått god omtale. Matskribenten i The New York Times slo fast at det ikke var mulig å skille de plantebaserte produktene fra ekte kjøttvarer og en rekke kjendiskokker har også lovpriset produktene.

Vegetarburgerne fra Beyond Meat er også å få kjøpt i Norge, blant annet hos Rema 1000 og Kolonial.no. DNs matanmeldere var også begeistret etter å ha testet burgeren hos Munchies.

– Kanskje det beste kjøttsubstituttet jeg har spist, ifølge anmelderen.

Bill Gates er inne på eiersiden, både personlig og gjennom Microsoft, i likhet med skuespilleren Leonardo DiCaprio.

Halleluja på børsen

Investorene på Wall Street tar nå også frem paukene og basunene for Beyond Meat. Selskapet ble torsdag børsnotert på Nasdaq-børsen i USA til en kurs på 25 dollar per aksje, men steg som en rakett til 65,75 dollar. Børsoppgangen på 163 prosent er den største daglige stigningen for et nytt selskap siden finanskrisen for et tiår siden.

Aksjene i Beyond Meat ble først lagt ut til litt over 20 dollar, men kursmålet ble justert opp til et intervall på 23–25 dollar ved børsnoteringen. Fasit etter én dags handel er at tilretteleggerne bommet kraftig på verdifastsettelsen.

Markedsverdien etter én dag på børsen er på vel fire milliarder dollar, eller bortimot 40 milliarder kroner.

Grunnlegger Ethan Brown har dermed blitt en meget rik mann, i hvert fall på papiret, i likhet med medarbeidere og medinvestorer som jublet sammen med ham i New York natt til fredag.

Beyond Meat feirer braksuksessen på børsen med å lansere Beyond Day Friday, noe som innebærer gratis veggisburgere fra selskapet ved en rekke fastfood-kjeder i USA nå fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.