– Jeg er ikke sikker på om han vet hva han skal gjøre, men jeg tror at han vil gå inn i Ukraina, sa den amerikanske presidenten Joe Biden om Putin og Ukraina, da han markerte sitt første år i embetet med en pressekonferanse onsdag kveld.

En eventuell invasjon vil få katastrofale følger og resultere i store menneskelige tap for Russland, advarte han, men understreket samtidig at han ikke tror at president Vladimir Putin ønsker en omfattende krig.

President Joe Biden holdt en pressekonferanse i forbindelse med sin ettårsmarkering.
President Joe Biden holdt en pressekonferanse i forbindelse med sin ettårsmarkering. (Foto: Susan Walsh)

– Jeg tror ikke at president Vladimir Putin ønsker en krig i full skala, men at han vil teste Nato og USA, sa Biden og understreket at Russland vil måtte «betale en høy pris», dersom Ukraina blir angrepet.

– Putin har aldri sett sanksjoner i den størrelsesorden, som det jeg har lovet, sa han og trakk frem at landet blant annet kan komme til å bli stengt ute fra det internasjonale banksystemet.

Like etter pressekonferansen sa pressesekretær ved Det hvite hus Jen Psaki at USA vil reagere raskt på et eventuelt angrep fra russisk side.

– Hvis russiske militærstyrker krysser den ukrainske grensen, er det en fornyet invasjon, og det vil bli møtt med en rask, kraftfull og samlet reaksjon fra USA og våre allierte, sa hun.

Diplomatisk isfront

Bakteppet for de kraftfulle advarslene fra Det hvite hus er den pågående geopolitiske spenningen mellom Russland og Ukraina.

Ifølge vestlige etterretningstjenester har Russland rundt 100.000 tropper nær den ukrainske grensen, og representanter fra Det hvite hus har tidligere uttalt at risikoen for en invasjon av Ukraina er høy.

Russland sier på sin side at det ikke har noen militære invasjonsplaner.

Det har de siste ukene pågått intense diplomatiske forhandlinger mellom USA og Russland. Det har derimot ikke kommet frem til noen løsning, i det som kan karakteriseres som en diplomatisk isfront mellom de to landene.

Den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken landet onsdag i Kiev for et krisemøte med ukrainske ledere, blant annet presidenten Volodymyr Zelenskyj, etter at diplomatiske samtaler med Russland gikk i vasken forrige uke. Blinken lover samtidig ytterligere 200 millioner dollar i sikkerhetsstøtte til landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.