Det er snart ett år siden Huaweis finansdirektør, og datter av grunnleggeren, ble arrestert i Canada på en amerikansk arrestordre. I løpet av 2019 har Huawei blitt plassert på en amerikansk sanksjonsliste. Årsaken er blant annet frykt for spionasje.

Det er forbudt for amerikanske selskaper å samarbeide med Huawei eller selge komponenter uten en særskilt tillatelse. Fortsatt har ikke den amerikanske administrasjonen gitt slike tillatelser.

Huawei ligger et hestehode foran konkurrentene med egen 5G-teknologi. USA har lagt press på allierte om å ikke la Huawei delta i utbyggingen av det nye mobilnettet.

Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei har sagt at blant annet Europa kan bli hengende etter Kina om de gir etter for politisk press fra USA. Han støtter et tydelig regelverk som alle utstyrsleverandører må forholde seg til.

– Crazy måte å se på innovasjon

Bill Gates, som grunnla Microsoft, mener USA har brukt feil metoder for å beskytte seg mot spionasje fra kinesiske produkter.

– Huawei, som alle selskaper som leverer produkter og tjenester, må bli gjenstand for en objektiv test. Det er galskap å si at alt som kommer fra Kina er farlig. Dette er en helt crazy måte å se på innovasjon, sa han under DealBook-konferansen i New York denne uken.

Gates har rykket opp og konkurrerer med Amazon.com-grunnlegger Jeff Bezos om å verdens rikeste. Begge har en formue på rundt 110 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index. Gates har gitt bort 50 milliarder dollar til den veldedige stiftelsen han og hans kone styrer.

Det er sjelden Gates blander seg inn i amerikansk politikk. På 1990-tallet ble Microsoft beskyldt for å være en farlig monopolist som knuste konkurrenter – og innovasjon. Microsoft var sent ute med å se hvordan internett vokste frem og 15 år senere overgangen til smarttelefoner.

– Hinsides urealistisk

Ifølge Gates er det politiske årsaker til at president Donald Trump og administrasjonen har gått i skyttergravene, og hvor handelskrigen er en av flere fronter. Han er ikke den første som har antydet at dette er begynnelsen på en ny, kald krig.

Kina mener handelskrigen er et forsøk fra amerikansk side til å stanse landet fra å bli en teknologisk stormakt. Gates støttet denne teorien.

– Det er hinsides urealistisk å tro at dette vil stoppe kinesisk innovasjon. Vi må utnytte hverandres sterke sider, teknologi og innovasjon, sa Microsoft-grunnleggeren.

Kinesiske studenter som har studert luftfart, teknologi eller avanserte produksjonsteknikker får kun 12-måneders visum til USA – mot fem år tidligere. Mobilselskapet China Mobile ble bannlyst fra det amerikanske markedet tidligere i år.

– Hvis du er så paranoid, hva med programkode som er skrevet av noen som hadde en bestemor eller tippoldemor som var kinesisk? Finnes det noen kode i verden du er villig til å stole på, spurte Gates.

Allerede i 2003 ga Microsoft Kina innsyn i deler av kildekoden etter at Kina uttrykte frykt for at det fantes en såkalt bakdør som gjorde at amerikansk etterretning kunne få tilgang til datasystemer.

Det kinesiske statsapparatet benytter en spesialversjon av Windows 10 med blant annet annen passordbeskyttelser, kryptering og ikke mulighet til å lagre på nettskyen.

– Dette går begge veien. Hvis politikerne i Washington ikke stoler på kinesiske teknologiprodukter, hva med Beijing? De kan frykte at amerikanske produkter, som at en flymotor i teorien kan bli avslått via fjernstyring, sa Bill Gates.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.