Tidligere i desember skrev DN om at den verdenskjente obligasjonsfondsforvalteren Bill Gross og naboen, teknologigründeren Mark Towfiq, hadde gått til søksmål mot hverandre. Søksmålet skal ha inneholdt krav om besøksforbud fra hver av partene.

Krangelen skal ha begynt etter at Gross satte opp en stor skulptur med netting over, som dekket for utsikten mot stranden fra Towfiqs soverom.

Towfiq valgte å gå til sak for å få skulpturen fjernet, og da svarte Gross og hans kjæreste, den tidligere tennisproffen Amy Schwartz, med å spille høylytt musikk døgnet rundt. Mer spesifikt skal kjenningsmelodien til tv-serien «Gilligan's Island», som ble berømt etter tre sesonger på midten av 1960-tallet, ha gått i loop til alle døgnets tider.

– Vår klient har levd i et mareritt, sa forsvareren til Towfiq i retten.

Nå er dommen klar, og Gross og Schwartz ble funnet skyldige i trakassering, melder Los Angeles Times.

De to nå kun lov til å spille musikk i tråd med lokale lover, samt når de selv er ute for å høre på.

– Folk har en forventning, og med god grunn, at hjemmet er deres oase og et trygt sted, sa dommeren i saken, Kimberly Knill.

– Retten finner klart og overbevisende bevis for at det har skjedd trakassering, sa hun videre.

Bill Gross var en av grunnleggerne og den fremste representanten for Pimco, verdens største forvaltningsselskap med eierskap i stats- og selskapsobligasjoner verden over. Han regnes ifølge magasinet Forbes som en superstjerne i finans, og er god for 1,5 milliarder dollar. Han forlot Pimco i 2014 og gikk til Janus Capital.

– Ja, de liker å spille musikk

Gross' advokater avviser ikke at musikktemaet er spilt ofte, men henviser til at det var vaktmesteren på eiendommen som spilte musikken fordi han liker den, ikke for å plage naboen. Advokatene fremholdt videre ifølge The Daily Beast at beskrivelsen «mariachi-musikk» er støtende.

– Ja, det er sant. Herr Gross og fru Schwartz liker å spille musikk. De spiller musikk på kvelden, sa Gross' forsvarer.

Mariachi-musikk er en meksikansk musikkform, ofte med nokså intense blåsere.

Til rettssaken hadde Gross hentet inn en lydekspert fra romfartsorganisasjonen Nasa som vitnet om hvordan politiet, som ble tilkalt på grunn av musikken, kan ha misforstått volumet.

Eksperten vitnet, ifølge Bloomberg, om en gren av såkalt «psykoakustikk», studiet om hvordan lyd oppfattes ulikt av forskjellige personer.

Gross og Schwartz på sin side mener seg forfulgt og ulovlig overvåket og filmet av Towfiq, som de hevder har plassert en rekke kameraer som filmer inn på deres eiendom. Schwartz sier at hun er blitt filmet av Towfiq ved flere tilfeller.

– Jeg føler meg redd. Jeg føler meg utsatt, skal Schwartz ha sagt i retten.

Paret skal også ha gitt naboen kallenavnet «Peeping Mark», altså «kikkende Mark», ifølge Los Angeles Times. Paret skal ikke ha klart å presentere noen bevis på at de er blitt overvåket av naboen.

Prøvde å inngå forlik

Bill Gross uttalte at han var skuffet over utfallet, men først og fremst mener han at saken aldri burde gått så langt. Overfor Towfiq skal han ha foreslått et forlik, hvor de kunne gi en sum til et veldedig formål.

I et åpent brev skal Gross ha skrevet følgende:

«Midt i en forferdelig global tragedie, er deler av media oppslukt av … en mann som spiller kjenningsmelodien til en sitcom fra 60-tallet og en annen mann som filmer at han gjør det. Jeg tror ikke mange mennesker vil hevde at denne rettssaken fortjener oppmerksomheten den har fått under den dødeligste pandemien på et århundre."»

Towfiq og hans advokat Jennifer Keller skal ha avvist forslaget om å begrave stridsøksen blankt, og kalt det et forsøk på å unngå negativ pr. Gross skal likevel ha donert 500.000 dollar til en lokal organisasjon i Orange County, som jobber mot koronaviruset.

Towfiqs advokat kommenterte at Gross' forslag om forlik trolig kom fordi Gross skal ha innsett at han ville tape rettssaken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.