Mens tradisjonelle finansmarkeder stenger i helgen er det handel som vanlig og aktivitet for dem som handler med digitale valutaer handelsbørser. Aldri tidligere har aktiviteten vært høyere – takket være asiatiske investorer og spekulanter.

Brukere kan logge seg på når som helst på døgnet og handle i flere hundre ulike digitale valutaer – fra markedsleder bitcoin til ripple, monero og småvalutaer som numeraire og openanx. Verdien av digitale valutaer har passert 144 milliarder dollar – en ny rekord.

Tredje størst på tre uker

Bitcoin er den ledende digitale valutaen og har en verdi på 67,2 milliarder dollar – nesten like mye som betalingstjenesten PayPal. 

I løpet av august har bitcoin fått en alvorlig utfordrer. Uenighet i bitcoin-miljøet førte til en splittelse for tre uker siden.

Resultatet er rebellvalutaen bitcoin cash. Frem til sist torsdag var det små bevegelser i valutaen som lå på rundt 300 dollar for en bitcoin. I løpet av helgen har kursen skutt fart og nådde en foreløpig topp på 996 dollar.

På mandag morgen har den falt, men ligger fortsatt på 750 dollar – mer enn en fordobling på tre døgn, ifølge Coinmarketcap. Valutaen har en samlet verdi på 12,3 milliarder dollar – kun slått av bitcoin og ethereum, som ligger på 28 milliarder dollar.

Bitcoin cash er identisk med den opprinnelige bitcoin-valutaen, men med en viktig forskjell. Den underliggende programvaren er blitt oppdatert slik at det er mulig å foreta åtte ganger flere transaksjoner enn med bitcoin. Før helgen ble dette testet – uten problemer.

– Det gjenstår fortsatt å se om bitcoin cash kan få støtte fra handelsplattformer og miners og utvikle sin egen økonomi, men hva som har skjedd nå tyder på de er på vei til å oppnå dette, sier kryptoanalytiker Ryan Dinse til Money Morning Australia.

Mange som eide bitcoin før splittelsen fant sted har klart å få et tilsvarende antall bitcoin Cash. De ser på dette som en form for utbytte, men også en forsikring hvis bitcoin Cash blir dominerende.

Kan bli dominerende

Det er såkalte «miners» – store datasentraler som har påvirket kursutviklingen for bitcoin cash. Disse tjener nye bitcoin ved å bekrefte transaksjoner. Frem til i forrige uke var inntjeningen såpass lav at nesten ingen «miners» ønsket å bruke datakapasitet.

Dette endret seg plutselig og transaksjonsvolumet skjøt i været. På lørdag ble det omsatt bitcoin cash for nesten fire milliarder dollar – høyere enn den originale bitcoin-valutaen. «Miners» har i enkelte perioder fått dobbelt så godt betalt å behandle bitcoin cash i helgen.

På mandag morgen kommer rundt 60 prosent av alle bitcoin cash-transaksjoner fra digitale børser i Sør-Korea, ifølge Coinmarketcap.com.

– Bitcoin cash har en sjanse til å bli den dominerende digitale valutaen. Dette er avhengig av at de får støtte fra eksisterende og nye aktører, samt sikkerheten til nettverket, sa Peter Borovykh hos Blockchain Driven til Business Insider da bitcoin ble splittet i begynnelsen av august.

Goldman Sachs advarer

Det er japanske spekulanter som handler mest i den tradisjonelle bitcoin-valutaen med rundt 20 prosent andel. Kursen på original bitcoin var på 580 dollar for ett år siden. På mandag morgen ligger den på 4065 dollar – en syvdobling.

Analytiker Sheba Jafari hos den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs skrev i en teknisk analyse i forrige uke at spekulasjon kan sende prisen på bitcoin til 4800 dollar – før den mer enn halveres til under 2200 dollar.(Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: