Det er omtrent ett år siden den kraftige oppgangen i kryptovalutaen bitcoin startet.

Bitcoin-kursen lå på rundt 1000 dollar ved inngangen til april i fjor og nådde en topp på 20.000 dollar i desember. Da satte en iskald kryptovinter inn og sendte kursen ned til 6500 dollar i begynnelsen av april.

«Den største boblen i historien sprekker», skrev sjefstrateg for investeringer Michael Hartnett hos Bank of America i forrige uke.

Siden storbanken avla den siste i rekken av dødsdommer har bitcoinkursen steget med over 20 prosent og lå på 8200 dollar mandag formiddag.

«Betydelig innvirkning»

Christine Lagarde, som er inne i sin andre periode som toppsjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), forsøker å se mer balansert på kryptovalutaer og den underliggende teknologien i en ny rapport.

Hun har tidligere advart om at kryptovalutaer kan benyttes til hvitvasking av penger og finansiering av terrororganisasjoner, men mener at teknologien representerer store muligheter.

«På samme måte som teknologier som ble skapt under dotcom-perioden har endret livene våre, kan kryptovalutaer som overlever ha en betydelig innvirkning på måten vi sparer, investerer og betaler regningene våre på», skriver hun i en ny rapport.

Hun oppfordrer politikere om å ha et åpent sinn og etablere et regelverk som reduserer risikoen, samtidig som at den kreative prosessen får bære frukter.

Hun viser til at pengeoverføringer kan skje raskt og billig – på tvers av landegrensene.

«Enkelte internasjonale overføringer skjer nå i løpet av timer – og ikke dager», skriver hun.

Tillit og kompetanse

Denne uken arrangerer IMF det årlige vårmøtet med sentralbanksjefer og finansministere i Washington, D.C.ryptovalutaer vil stå på agendaen.

Enkelte land har forbudt digitale valutaer, andre ønsker valutaene og teknologien velkommen og de fleste føler seg frem.

«Før kryptovalutaer kan forvandle den finansielle aktiviteten på en meningsfull og varig måte må de få tillit hos brukere og myndigheter», skriver IMF-sjefen.

Hun anbefaler en kompetanseheving som gjør at myndigheter er i stand til å håndtere risiko, men samtidig utnytte mulighetene teknologien og digitale valutaer gir.

«IMF, med 189 medlemsland, kan spille en nøkkelrolle. Det er viktig å forstå risikoen kryptovalutaer kan utgjøre for den finansielle stabiliteten hvis vi skal være i stand til å skille mellom virkelige trusler og unødvendig frykt», skriver IMF-sjefen.

30-dobling på fire år

Milliardæren , som kjøpte 30.000 bitcoin til en kurs på 600 dollar under en auksjon i 2014, tror kursen skal opp på 250.000 dollar i 2022. I 2013, da kursen lå på 413 dollar, spådde han i et intervju med Fox at kursen skulle til 10.000 dollar innen tre år.

Investoren og milliardæren Tim Draper tilhører dem som spår bitcoin-kurser på langt, langt høyere nivåer enn det vi hittil har sett.
Investoren og milliardæren Tim Draper tilhører dem som spår bitcoin-kurser på langt, langt høyere nivåer enn det vi hittil har sett. (Foto: Danny Moloshok/Reuters/NTB Scanpix)

Tre år og to måneder senere passerte bitcoin for første gang 10.000 dollar. Analysesjef Tom Lee hos Fundstrat sa i et intervju med CNBC i forrige uke at bitcoin er oversolgt og at kursen kan tredobles til 25.000 dollar ved årsskiftet.

Over halvparten av handelen i bitcoin skjer i japanske yen, ifølge Cryptocompare. Amerikanske dollar utgjør 20 prosent og euro har en andel på under fire prosent. I fjor var omsetningen av digitale valutaer 5000 ganger høyere enn i det forrige toppåret, 2014.

Financial Services Agency (FSA) viser at over 3,5 millioner japanere eier digitale valutaer. Bitcoin aksepteres som betalingsmiddel og finanssektoren ligger langt foran mange land i bruk av blokkjedeteknologi.

Yahoo Japan, som er børsnotert ved Tokyo-børsen og et av landets største internettselskaper, kjøpte i forrige uke 40 prosent av aksjene i den digitale valutabørsen BitARG Exchange. (Vilkår)

Vårren sykkel på 1-2-3
Vasker du sykkelen din ofte, varer den lenger. Om du ikke vasker den ofte, så ta iallfall en skikkelig vårrengjøring. Sykkelekspert Jonas Strømberg forteller deg alt du trenger å vite om hvordan.
02:19 Min
Publisert: