Kursen på den digitale valutaen bitcoin har satt nye rekorder den siste uken. Før helgen ble den omsatt til over 5800 dollar. De siste 48 timene har den falt til 5400, før den har tatt seg opp natt til mandag og ligger på over 5600 dollar.

På en måned er kursoppgangen på 65,7 prosent – og 785 prosent på ett år.

JPMorgan Chase & Cos toppsjef Jamie Dimon sendte bitcoinkursen kraftig ned i september da han karakteriserte den som «svindel» og lovte å sparke ansatte som handlet med den digitale valutaen eller anbefalte den til kunder.

Under resultatpresentasjonen på torsdag ble han bedt om å kommentere bitcoin.

– Bitcoin er ikke noe jeg plasserer høyt på hva som er viktig i verden. Jeg skal ikke snakke mer om bitcoin, sa han.

Det løftet varte i under 24 timer.

– Hvis du er dum nok til å kjøpe det vil du en dag måtte betale prisen, sa han under en panelkonferanse ved Institute for International Finance på fredag.

Tar stor risiko

Toppsjef Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet (IMF), advarer mot å avfeie bitcoin og andre digitale valutaer.

– Jeg tror vi om kort tid vil se massive forstyrrelser, sa Lagarde i et intervju med CNBC.

En rekke oppstartsselskaper er i ferd med å utvikle løsninger som gjør det mulig å overføre penger på tvers av grensene uten at dette vil koste store beløp i transaksjonskostnader – ofte over syv prosent.

Banker har siden 1970-tallet benyttet Swift-tjenestene fra Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication til internasjonale pengeoverføringer. Dette er en sentralisert løsning som er basert på utdatert teknologi og har vist seg svært sårbar.

Hackere klarte å komme seg inn på en terminal hos sentralbanken i Bangladesh og fikk overført flere hundre millioner kroner i fjor fra New York Federal Reserve. En stavefeil, hvor de hadde skrevet «fandation», og ikke «foundation», gjorde at en overføring på åtte milliarder kroner ble stanset.

– Globale finansinstitusjoner tar en stor risiko ved å ikke se eller forstå hvordan nye fremvoksende teknologiprodukter allerede er i ferd med å endre finansielle tjenester og globale betalingssystemer, sa Lagarde.

Store endringer

Hun ble bedt om å karakterisere utspillet fra JP Morgans toppsjef om at bitcoin er «svindel».

– Jeg tror det er viktig å være påpasselig med å ikke kategorisere hva som har å gjøre med digitale valutaer på denne måten, eller pyramidespill. Det er mye mer enn det, sa hun.

Hun sier i et intervju med CNBC at Kina har slått ned på blant annet digitale myntemisjoner på grunn av spekulasjon og svindel, men sier det er mange eksempler på land hvor digitale finanstransaksjoner er vanlig, også i land som Kenya.

– Det skjer store endringer for tiden. Det er noe alle må være oppmerksomme på, sier hun.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: