I nesten 50 år har Weiss Ratings foretatt kredittvurderinger av rundt 55.000 finansinstitusjoner, børsnoterte amerikanske selskaper og verdipapirer. Weiss er første ratingselskap som forsøker å vurdere de største ulike kryptovalutaene.

Kritisk til bitcoin

I timene før Weiss Ratings publiserte rapporten på onsdag ble selskapets nettsted utsatt for hackingforsøk fra Sør-Korea.

– Kommentarer på sosiale medier ga uttrykk for en betydelig bekymring for at vi ville komme med negative konklusjoner på deres foretrukne valutaer. Dette var nok et forsøk på å stanse publiseringen, sier grunnlegger Martin D. Weiss i en kommentar.

Dette er den første omfattende rapporten som er foretatt av et ratingselskap av de største kryptovalutaene. Ingen av de 74 valutaene som er vurdert får toppratingen A («excellent»). Ethereum, som er den nest største av valutaene får en B («good») – sammen med kryptovalutaen «EOS».

Bitcoin får en C+.

«Dette skyldes betydelige flaskehalser i nettverket som fører til forsinkelser og høye transaksjonskostnader. Til tross for pågående forsøk som har gitt en viss suksess, har ikke bitcoin en mekanisme som gjør det mulig å oppgradere programvarekoden», skriver Weiss.

I begynnelsen av januar kostet det 32 dollar å overføre bitcoin-betalinger via nettverket – uansett om det var en overføring verdt 10 dollar eller 100.000 dollar. Årsaken er kapasitetsproblemer. Det har tatt inntil flere timer å overføre bitcoin.

Andre digitale valutaer gjør dette raskere. Torsdag koster det rundt fem dollar for bitcoin. Transaksjonskostnadene for ethereum ligger på 1,6 dollar. Litecoin koster fire cent i gjennomsnitt.

– Uvanlig høy fortjeneste

Weiss Ratings har vurdert risiko, gevinst, teknologi og grunnleggende teknologi og sikkerhet. Det skjer mye i kryptoindustrien og de vil komme med løpende oppdateringer.

– Du kan ha en fantastisk teknologiindeks, hvor alle elementer er til stede for en bra og trygg valuta. Men hvis det ikke er testet tilstrekkelig i markedet blir den nødvendigvis ikke en suksess, sier grunnlegger Martin D. Weiss til CNBC.

Ratingselskapet er positive til kryptovalutaer som investering og mener bruksområdene vil øke.

– Til tross for ekstrem prisvolatilitet har kryptovalutaer en lys fremtid. De har potensial til å levere en uvanlig høy fortjeneste for investorer. Markedet er hektisk og forvirrende. Derfor er det nødvendig med robuste og objektive vurderinger, sier Weiss.

Investorer og eksperter på digitale valutaer er kritiske til enkelte av vurderingene og konklusjonene.

– Ratingen deres av bitcoin tyder på en misforståelse av hva kryptovalutaer er. Det virker som at de overvurderer transaksjonskapasiteten og undervurderer stabilitet i teknologien, sikkerhet og desentralisering, sier investeringsdirektør Ari Paul hos BlackTower Capital til CNBC.

Han er imidlertid positiv til at det kommer rapporter.

– Dette er et fantastisk eksempel på den pågående institusjonaliseringen av kryptoindustrien og et viktig bidrag, sier han.

Bitcoin-kursen er 40 prosent under toppnoteringen i desember. De siste 24 timene har den steget med 8,5 prosent. Ethereum er 12,3 prosent høyere og ripple nesten to prosent.(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: