I løpet av seks uker er bitcoinkursen blitt halvert. Også andre digitale valutaer har falt i verdi. Ripple XRP, som var den nest mest verdifulle valutaen like etter nyttår, har falt med rundt 70 prosent etter kraftig oppgang i desember.

Kursfallet på bitcoin på rundt 30 prosent i januar var det kraftigste på tre år. Ifjor falt kursen kun i mars og september – og da med under ti prosent. I fem av fjorårets måneder var oppgangen på mellom 39 og 79 prosent.

Også januar 2015 var en marerittmåned for dem som hadde investert i bitcoin. Kursen falt med over 32 prosent. I løpet av de tre siste årene har kursen steget fra 218 til dagens kurs på like over 10.000 dollar.

For tre år siden måtte bitcoininvestorer ta et tap på 1,4 milliarder dollar. I løpet av januar falt markedsverdien med 44,2 milliarder dollar – ny rekord og nesten syv ganger mer enn den nest verste måneden i september i fjor.

Etterforsker stabiliseringsvaluta

Amerikanske myndigheter har igangsatt etterforskning da det er mistanke om at kursene er blitt manipulert. Commodity Futures Trading Commission undersøker for å se om en digital valuta, som går under navnet «tether» og benyttes til mellomoppgjør, er brukt til manipulering.

Tether er direkte knyttet mot amerikanske dollar og benyttes ofte for å handle andre valutaer. Digitale børser har påstått de har hatt tilsvarende beløp i dollar for å støtte tether. Ikke alle er overbevist om at dette er tilfellet.

Den digitale børsen Bitfinex, som benytter tether som en form for oppgjørsvaluta, sa i forrige uke at de har kuttet båndene til revisoren.

– Dette er et signal til de i markedet som har undersøkt situasjonen: det er et problem her, sier Jill Carlson, som tidligere jobbet for Goldman Sachs og er rådgiver for digitale valutaselskaper, til New York Times.

– Oser av prismanipulering

Når det har vært store kursfall i digitale valutaer på over ti prosent i løpet av en dag har det samtidig blitt skapt mer tether som er blitt brukt til å sende kursene på digitale valutaer høyere igjen. I løpet av en uke i januar ble det skapt tether for 450 millioner dollar

«Midt i et massivt nedsalg ser vi plutselig at noen kjøper for 500 millioner dollar til over markedsverdi. Dette er ikke en isolert hendelse, men en del av et mønster der en nedadgående trend i bitcoinprisen helt uforklarlig snur etter nye utstedelser av tether. Jeg aner ikke hvem som står bak. Jeg kan si at dette oser av prismanipulering og timet tett mot utstedelsen av tether», skriver sikkerhetsekspert og markedsanalytiker Tony Arcieri i et innlegg på sin egen blogg.(Vilkår)

Oljeanalysesjef: – Erna sa «omstilling». Da kjøpte jeg en gitar, møtte opp i denne garasjen og har ikke sett meg tilbake
I opprør mot oljeskatten dannet et knippe kjente næringslivsfolk rockeband. Nå har Skandalebandet vært i studio.
01:01
Publisert: