I midten av desember passerte bitcoin-kursen 20.000 dollar. Siden den gang har det vært en kraftig nedgang. Natt til mandag har kursen vært nede i 5800 dollar, før den stabiliserte seg like over 6000 dollar i morgentimene, ifølge den historiske kursen hos DN Investor.

Årsaken til det kraftige fallet er et regelrett forbud i all handel for kinesere, nye reguleringer i Sør-Korea, tidenes største tyveri av kryptovalutaer i Japan og innlagt sperre for amerikanske kunder som har handlet digitale valutaer med kredittkort.

Verdien av bitcoin har falt med over 600 milliarder kroner den siste uken. Bank of America, J.P. Morgan, Citigroup, Capital One, Discover, og britiske Lloyds vil forby bruk av kredittkort til å handle digitale valutaer.

– Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert:

– Økte reguleringer kan føre til at kursene faller på kort sikt, men langsiktige profesjonelle investorer trenger både bedre reguleringer og en mer tydelig veiledning for denne typen investeringer. Jo mer tilsynsmyndighetene forstår dette markedet, jo større er sannsynligheten for at det kommer regulerte produkter, sier direktør Gabor Gurbacs hos investeringsrådgivningsselskapet VanEck, som forvalter 40 milliarder dollar, til CNBC.

På tirsdag vil styreformann Jay Clayton i det amerikanske finanstilsynet SEC forklare seg for Senatets finanskomité. Ifølge lekkasjer til CNBC vil han advare investorer om å være forsiktige om å investere i kryptovalutaer.

Det er ikke bare bitcoin som har stupt i verdi. For en måned siden var «ripple xrp» verdens nest mest verdifulle valuta og grunnleggerne var på oversikten over verdens rikeste. Siden 4. januar har kursen falt over 80 prosent.

John McAfee, som utviklet antivirusprogramvare i PC-alderens barndom, har stor tro på digitale valutaer og har spådd at bitcoin vil øke kraftig i verdi. Han mener at korreksjonen som de siste ukene tilsvarer hva som har skjedd tidligere – senest i fjor.

Det er ikke første gang at nekrologen er blitt skrevet for bitcoin og digitale valutaer. Dagens kurs er den samme som den var på for tre måneder siden. Det er fortsatt en seksdobling sammenlignet med for ett år siden.

Professor Nouriel Roubini, som ikke har lagt skjul på sin skepsis til digitale valutaer, advarer de som fortsatt sitter på digitale valutaer om at kursene kan falle med 75 prosent.(Vilkår)

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: