I sommer ble den digitale valutaen bitcoin splittet i to ulike valutaer. Mange som satt på den opprinnelige valutaen kunne få et tilsvarende antall digitale mynter i bitcoin Cash. Dette ble sett på som en form for utbytte.

Bitcoin Cash omsettes ved digitale børser til rundt 630 dollar på torsdag – mer enn en fordobling siden bunnoteringen i oktober.

Dødstrusler

Den 16. november var det planlagt en ny splittelse av bitcoin. Tilhengerne av Segwit2x mente at dette ville øke kapasiteten til nettverket. Motstanderne kalte dette et forsøk fra mektige bakmenn om å splitte bitcoin og kryptomiljøet.

På sosiale medier har det gått svært hardt for seg de siste ukene. De to leirene har beskyldt hverandre for uvitenhet og manglende visjoner. Digitale valutaer er ikke regulert og endringer i programvaren og protokoller skal oppnås via konsensus.

«I lys av nylige dødstrusler som jeg har mottatt, innser jeg at Segwit2x er et dårlig forslag. Jeg fjerner offentlig min støtte for det», skrev Silicon Valley-grunnleggeren Vinny Lingham på Twitter i forrige uke.

Unngår splitt – for nå

Onsdag kveld kom det beskjed om at den planlagte splitten av bitcoin i neste uke ikke ville gjennomføres.

«Dessverre er det blitt klart at vi ikke har klart å oppnå tilstrekkelig konsensus for en blokkoppgradering på nåværende tidspunkt. Hvis vi fortsetter videre kan det føre til at vi splitter det digitale valutamiljøet og det vil være et tilbakeslag for bitcoins vekst. Det var aldri målet for Segwit2x», skriver Mike Belshe hos BitGo, som har vært en av lederne av prosjektet, i en epost.

Utsettelsen av bitcoin-splitten sendte kursen på bitcoin til over 7850 dollar – en ny rekord. I løpet av de neste to timene falt kursen til 7130 dollar.

Dette skyldtes frykt for at enkelte selskaper som eier de store datagruvene som behandler transaksjoner og utvinner digitale valutaer uansett ville gjennomføre en splittelse. Kursen har tatt seg opp i morgentimene til rundt 7400 dollar – det samme som på onsdag.

– Skjønte ikke konsekvensene

Målet med Segwit2x var ikke å splitte bitcoin, men å fordoble transaksjonskapasiteten og gjøre det billigere å overføre digitale valutaer.

«Bitcoin er fortsatt det største som har skjedd innenfor valutaer som menneskeheten noensinne har sett. Vi er dedikert til å beskytte og legge til rette for vekst i hele verden», skriver Belshe hos BitGo.

Det er fortsatt mulig at det kan gå mot en splittelse av bitcoin. Ingen tør å utelukke noe.

Andre digitale valutaer har steget kraftig i verdi de siste timene. Stellar, som har inngått avtaler med en gruppe asiatiske banker for å forenkle transaksjoner, har steget med 20 prosent det siste døgnet. Ripple, Dash og Monero har alle steget med mellom åtte og 15 prosent.

– Jeg tror ikke de fleste skjønte konsekvensene av Segwit2x, sier konsernsjef Nejc Kodric hos den digitale valutabørsen Bitstamptil Coindesk.

Bitcoin er totalt verdt 122 milliarder dollar på torsdag morgen. Verdien av alle digitale valutaer har for første gang passert 200 milliarder dollar i dag, ifølge Coinmarketcap.com.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: