I juni i fjor vedtok El Salvador at bitcoin, ved siden av dollar, skulle bli offisiell valuta i landet. Overgangen kom etter initiativ fra landets populistiske president Nayib Bukele (40).

Bukele har siden kjøpt bitcoin for 105 millioner dollar. Bitcoin-kjøpene startet i august i fjor da prisen var på vel 50.000 dollar per bitcoin. Utover høsten nærmet prisen seg 70.000 dollar, og en bitcoin handles nå for rundt 30.000 dollar.

Myndighetene har oppfordret folk i El Salvador til å veksle og gå over til bitcoin. Veddemålet med folks sparepenger har ikke gått bra.
Myndighetene har oppfordret folk i El Salvador til å veksle og gå over til bitcoin. Veddemålet med folks sparepenger har ikke gått bra. (Foto: MARVIN RECINOS/AFP/NTB)

Beregninger gjennomført av Bloomberg viser at mer enn en tredjedel av pengene nå er borte, og verdien av El Salvadors 2301 bitcoin er nå på knapt 70 millioner dollar.

På Twitter er Bukele fortsatt uberørt av bitcoin-kollapsen, og han fremstiller fortsatt kryptovalutaen som El Salvadors fremtid.

Låneforfall

Bitcoin-tapene er nesten like store som neste forfall på utenlandsgjelden, vel 38 millioner dollar som forfaller i juni. El Salvadors statsfinanser var i dårlig stand allerede, og gamblingen på bitcoin har bare forverret situasjonen. Forhandlinger med Det internasjonale valutafondet (IMF) om gjelds- og låneordninger falt sammen da Bukele innførte bitcoin.

Stadige låneforfall fremover lover også dårlig for landet. Verdien av statsobligasjonene har stupt og viser at stadig flere investorer tror det går mot mislighold. Forsøk på å utstede statsobligasjoner i bitcoin har også mislyktes.

President Bukele skal personlig være den som beslutter når og hvor mye som skal investeres i bitcoin. Han tvitrer også jevnlig skryt om påstått gode handler og «buying the dip», altså at han utnytter fall i bitcoin til å kjøpe billig.

Sentralbanken i landet er nærmest satt ut av spill, ifølge tidligere sentralbanksjef Carlos Azevedo.

– Det er risikabelt fordi dette er ekstremt volatilt, og investeringer som er fullstendig etter presidentens innfall. Han handler over telefonen når han vil utnytte et fall, men han får det ikke rett fordi hans kjøp alltid utløser en enda større fall, sier Azevedo til Bloomberg.

Bitcoin har stupt 34 prosent bare siden slutten av mars, i takt med det store fallet for teknologiaksjer.

Fulgte etter

El Salvador innførte i 2001 amerikanske dollar som offisiell valuta i landet. Dollaren erstattet den lokale valutaen colón.

Sist måned kom bekreftelsen på at Den sentralafrikanske republikk som andre land i verden tar i bruk bitcoin som offisiell valuta og lovlig betalingsmiddel.

De folkevalgte i det vestafrikanske landet har vedtatt å sidestille kryptovalutaen med CFA-franc, som også benyttes i elleve andre tidligere franske kolonier i regionen.

– Dette plasserer Den sentralafrikanske republikk på kartet over verdens modigste og mest visjonære land, sier president Faustin Archange Touaderas stabssjef Obed Namsio ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.