Det er bare knappe fire måneder siden Tesla kjøpte kryptovalutaen bitcoin. Da dette ble kjent, steg prisen på en bitcoin i løpet av noen minutter. Bitcoin-prisen nådde en topp i midten av april på 65.000 dollar.

Ved midnatt var bitcoin-prisen nede på 46.000 dollar ved flere kryptobørser – ned fra 55.000 dollar på onsdag. Den har senere stabilisert seg på rundt 50.000 dollar i morgentimene.

– Kan ikke skje på bekostning av miljøet

Årsaken var en twitter-melding fra Elon Musk, som leder Tesla og det private romfartsselskapet SpaceX.

«Tesla har suspendert bilkjøp med bitcoin. Vi er bekymret for økt bruk av fossilt brennstoff til utvinning av bitcoin, spesielt kull som har de verste utslippene av noe brennstoff», skriver Musk.

Like før Musk la ut Twitter-meldingen, ved midnatt norsk tid, var verdien på kryptovalutamarkedet 2430 milliarder dollar. Knappe tre timer senere hadde verdien falt med 365 milliarder dollar – over 3000 milliarder kroner, ifølge coinmarketcap.com.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

Han skriver at kryptovalutaer er en god idé på mange nivåer, men at dette ikke kan skje på bekostning av miljøet.

Han skriver at Tesla ikke vil selge noe av bitcoin-beholdningen de har opparbeidet seg. Tesla kjøpte bitcoin for 1,5 milliarder dollar i første kvartal og solgte deretter for rundt 272 millioner dollar. Dette ble gjort for å teste likviditeten.

«Vi har som mål å bruke valutaen for transaksjoner så snart utvinning skjer med mer bærekraftig energi», skriver Musk.

Han avslutter med å si at Tesla ser på andre kryptovalutaer som benytter under én prosent av bitcoins energiforbruk for transaksjoner.

– Merkelig og forvirrende

Utvinning av kryptovaluta er energikrevende. Store datamaskinparker med enorm datakraft må jobbe på høytrykk for å verifisere transaksjonene og utvinne nye bitcoin-enheter. Disse anleggene er plassert i nærheten av kraftverk som kan levere billig strøm, blant annet i Kina.

Derfor er den gamle gruvebyen ideell for kryptoutvinning
Norilsk i Sibir er mest kjent som gruveby, og domineres av den russiske nikkelgiganten MMC Norilsk Nickel PJSC. Nå kan byen bli berømt for en annen type utvinning, etter at den første bitcoin-utvinningsfarmen i Arktis har etablert seg her.
01:26
Publisert:

Forskere ved Centre for Alternative Finance ved Cambridge-universitetet har regnet ut at det nå brukes nesten mer strøm på å utvinne bitcoin enn hele Norge bruker på et år. Ifølge finansinstitusjonen Citi er energiforbruket fra bitcoin 65 ganger høyere i 2021 enn det var i 2015.

– Det er veldig merkelig og forvirrende å se denne raske reverseringen. En skulle tro han hadde satt seg inn i dette før han aksepterte bitcoin, sier partner Nic Carter hos Castle Investment Management til Bloomberg.

Andre mener sammenligningen blir feil da det er overskuddsenergi som benyttes til utvinning. Ark Investment Management og finansteknologiselskapet Square publiserte nylig en rapport hvor konklusjonen var at bitcoin er nøkkelen til en miljøvennlig fremtid.

«Kyrptoutvinning, energilagring og overgang til kunstig intelligens vil sannsynligvis føre til at bruk av fornybar energi vil akselerere», skrev selskapets grunnlegger Cathie Wood i en Twitter-melding.

Twitters toppsjef Jack Dorsey, som også leder Square, mener det er fullt mulig å flytte bitcoin-utvinning og transaksjoner over til fornybar energi.

Elon Musk svarte med en kort kommentar på konklusjonene i en Twitter-melding den 22. april.

«True».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.