– Dette blir spennende, sier Stephan Nilsson, som er grunnlegger av Norges Bitcoin- og Blockchainforening. 

Han er en av Skandinavias fremste eksperter på digitale valutaer og den underliggende blockchain-teknologien. Bitcoinmiljøet over hele verden har startet nedtelling til den 1. august, da bitcoin kan bli splittet i to ulike valutaer.

Det siste året har interessen for den digitale valutaen bitcoin eksplodert. Investorer, spekulanter, sparere, anarkister – og kriminelle, sitter på 16,45 millioner bitcoin-enheter.

Verdien på alle bitcoin i omløp er 39,3 milliarder dollar – tilsvarende børsverdien på Telenor og Norsk Hydro til sammen.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley er skeptisk til verdifastsettelsen.

«Misforholdet mellom at nesten ingen aksepterer bitcoin som betalingsmiddel og verdiøkningen er slående. Hele økosystemet er mer opptatt av verdispekulasjon enn å øke aksepten for bitcoin. Det er enklere å handle spekulativt enn å overbevise butikker og utsalg om å akseptere valutaen som betalingsmiddel», skriver analytiker James Faucette i en ny rapport.

Betalingskø for bitcoin

Den store interessen for digitale valutaer har skapt kapasitetsutfordringer. I perioder har det tatt flere timer å få overført bitcoin til andre brukere – og det har vært dyrt.

– Det siste året er det blitt så mange transaksjoner at det rett og slett er blitt fullt. Transaksjonsblokkene er fulle og avgiften stiger. Nå diskuteres en løsning, forklarer Stephan Nilsson.

Det eksisterer ingen sentral ledelse eller styring av bitcoin. I bunn ligger teknologien som ble utviklet for nesten ti år siden av en ukjent person, eller personer, som går under navnet «Satoshi Nakamoto». «Nakamoto» forsvant i desember 2010 og bitcoin-miljøet lever sitt eget liv.

– Hvor mange eier bitcoin i Norge?

– Det er det ingen som vet. Når vi holder informasjonsmøter kommer det alt fra studenter til pensjonister og anarkister – ofte over 100 mennesker, sier Nilsson.

Frykter bitcoin-splittelse

Teknologien er basert på et dokument Satoshi Nakamoto publiserte i 2008. Det har kommet store investorer inn blant annet fra Kina som kontrollerer datakapasitet (miners) hvor de blir tildelt et begrenset antall nye bitcoin ved å løse svært avanserte matematiske problemer.

Bitcoins rolle kan kollapse. De ulike fraksjonene i bitcoin-miljøet er uenige om hvordan de skal håndtere flere transaksjoner, videreutvikle teknologien og samtidig sørge for at datasentrene som håndterer transaksjonene fortsatt vil ha incentiver til å fortsette.

I neste uke skal programmeringskoden SegWit2x distribueres. Hvis under 80 prosent av datasentrene tar denne i bruk før 1. august kan dette føre til at dagens bitcoin blir splittet i to ulike valutaer. Konsekvensene av dette vil bli store svingninger i bitcoinkursen.

Det er anarki og ingen vet hva som vil skje i august. Enkelte mener det er borgerkrig mellom ulike fraksjoner. Verdien på bitcoin kan halveres over natten – eller øke kraftig.

– Alle er enige om at antall transaksjoner må økes. Det kan bli en splittelse. Det kan føre til to ulike bitcoin-valutaer. Spørsmålet da er hvor lenge den minste av de to overlever, sier Stephan Nilsson.

Naturlig evolusjon

Tradingsjef Ryan Rabaglia hos Octagon Strategy i Hong Kong sier at fysiske kontanter er i ferd med å bli bryderi å bruke i mange land. I kinesiske storbyer har nesten alle mobilbrukere installert betalingsapper – og bruker disse jevnlig.

– Digitalisering av penger er en naturlig evolusjon. Det trenger ikke nødvendigvis å bli bitcoin, sier han.

Han sier at digitale valutaer fortsatt har et «massivt potensial» for vekst.

– Den underliggende teknologien vil fyre oppunder denne veksten mer. Myndigheter over hele verden vil få på plass reguleringer da de ser at digitale valutaer er en ny type investering, sier Rabaglia.

Rabaglia anbefaler investorer å være forsiktig i forbindelse med oppdateringen av den underliggende bitcoin-teknologien ved månedsskiftet.

Ser etter muligheter

– Digitale valutaer er som internetts barndom. De fleste selskapene forsvant. Nå gjelder det å plukke vinnerne, sier investeringsrådgiver og grunnlegger av Standpoint Research, Ronnie Moas, på telefon fra USA.

For ett år siden kostet en bitcoin vel 600 dollar. Nå ligger den på rundt 2400 dollar. Dette er 20 prosent lavere enn i slutten av mai, da det ble satt en ny rekord. Hvor vil kursen være om ett år? Fem år? Ti år? Anslagene varierer fra en kollaps til over 100.000 dollar.

– 5000 dollar om ett år og mellom 25.000 og 50.000 dollar om ti år – kanskje det dobbelte, sier Moas.

800 ulike digitale valutaer

Moas begrunner dette med den underliggende blockchainteknologien, som han mener vil revolusjonere finansverden og betalingsløsninger. Han ser på bitcoin-valutaen som digitalt gull.

– Det er rundt 800 digitale valutaer. Bitcoin er verdt over halvparten av den samlede verdien av alle valutaene. Det kan komme konkurranse, sier han.

Moas forteller at digitale valutaer vil gjennomgå de samme opp- og nedturene som internettselskaper har hatt siden midten av 1990-tallet og bruker internettselskapet Amazon som eksempel.

– Det er blitt advart mot Amazon så lenge jeg husker. Selskapet tjente ikke nok penger og det ble avskrevet ved årtusenskiftet. Se hvor selskapet er nå, sier han.

Amazon startet opprinnelig som en internettbokhandel og analytikere mente de burde holde seg til dette og ikke ekspandere til alt fra bleier til datasentre. Aksjekursen var på seks dollar i 2001.

I midten av juli ligger den på over 1000 dollar og selskapet er verdt nesten 500 milliarder dollar.

«Som Pandoras eske»

Det vil maksimalt være 21 millioner bitcoin i omløp – opp fra 16,4 millioner i sommer. Moas tror det er et tidsspørsmål før investorer vil forlange at forvaltere plasserer en del av investeringene i bitcoin.

– Enkelte land har forbudt digitale valutaer, og det mangler ikke på advarsler. Må det reguleringer til?

– Myndigheter, finanstilsyn og banker gikk glipp av en mulighet til å stanse digitale valutaer – på samme måte som drosjenæringen ikke gjorde det med drosjetjenesten Uber. Nå er Pandoras esker åpnet og 800 ulike digitale valutaer kan ikke plasseres der igjen, sier han.

Pandora var den første kvinnen på jorden, ifølge gresk mytologi. Da hun åpnet en hemmelig eske slapp hun ut alle verdens plager.

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert:

Hør sendingen i din podkast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)