Det er 43 år siden Steve Wozniak solgte HP-kalkulatoren sin og kjøpte komponenter for å bygge en datamaskin i garasjen til Steve Jobs foreldre. Han har respekt i it- og teknologimiljøer over hele verden og er en ofte brukt foredragsholder.

– Eksperimenterer med teknologien

I et intervju med næringslivskanalen CNBC bekrefter han interessen i digitale valutaer, men ikke som en investering.

Han kjøpte en del bitcoin da kursen lå på 700 dollar, men har kvittet seg med alt – med unntak av én bitcoin. Den er verd rundt 7500 dollar.

– Jeg er mest interessert i å eksperimentere med teknologien og skjønne denne, sier han til CNBC.

Det er over 1000 ulike digitale valutaer. Bitcoin er fortsatt den mest kjente og mest verdifulle. Ifølge Wozniak er det bitcoin som fortsatt lever opp til den opprinnelige definisjonen - en desentralisert digital valuta som ingen kan kontrollere.

– Kun bitcoin er rent digitalt gull. Det er noe jeg er helt overbevist om. De andre valutaene har en tendens til å gi fra seg enkelte funksjoner. Det kan ofte være ikke å være helt desentralisert og dermed miste kontrollen. Det er det første de gjør for å forsøke å skape en forretningsmodell, sier han.

Twitters konsernsjef Jack Dorsey sa nylig at han tror bitcoin vil bli den eneste globale valutaen.

– Jeg kjøper hva Jack sier – ikke nødvendigvis for at jeg tror det vil skje, men for at jeg ønsker det. Det er en så enkel måte å tenke på, sier han.

Spår fortsatt prisfall

Bitcoin-kursen har falt fra toppen på 20.000 dollar til dagens kurs på 7400 dollar på under seks måneder. Siden nyttår har Google-søk etter «bitcoin» falt med 75 prosent i USA, ifølge Google Trends. I Norge har søket nesten forsvunnet helt og er over 90 prosent lavere enn toppen i januar.

Dette kan være et signal om at bitcoinprisen vil falle mer de neste månedene.

«Bitcoin må fortelles på en ny måte for å gjenopprette den globale oppmerksomheten», skriver DataTrek Research.

Veksten i nye digitale kontoer («wallet») økte med to prosent i april og mai, ifølge analyseselskapet. I fjorårets siste kvartal var den månedlige veksten av nye kontoer på 7,6 prosent.

«Enkelt forklart må antall nye kontoer øke med fem prosent i måneden for å se en meningsfull økning i bitcoinprisen», skriver direktør Nicholas Colas hos DataTrek Research.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: