Den digitale bitcoin-valutaen har debutert på opsjonsbørsen Chicago Board Options Exchange (CBOE). For første gang er det mulig for internasjonale investorer å handle futures i bitcoin.

Disse kan tjene penger på at bitcoin-kursen faller ved å «shorte» den digitale valutaen.

Ny rekord

Det har vært stor usikkerhet i dagene før futureshandelen ble igangsatt hvordan dette ville slå ut. Flere har ment at dette ville sende bitcoin-kursen kraftig ned. Det motsatte har skjedd. Bitcoin-kursen har gjort et byks i løpet av natten.

I helgen var kursen ned på under 12.700 dollar ved flere digitale børser, blant annet poloniex.com. På mandag morgen ligger den på over 16.600 dollar – en ny rekord. «Bitcoin Futures CBOE»-kontrakter for januar 2018 ligger på 18.320 dollar.

CBOE.com har hatt store problemer med å håndtere trafikken, bekrefter selskapet.

«På grunn av mye trafikk vil brukere oppleve at hjemmesiden er langsommere enn vanlig. Den kan i perioder være utilgjengelig. Alle handelssystemet driver som vanlig», skriver selskapet i en oppdatering på Twitter.

Det er omsatt rundt 2000 kontrakter for januar 2018. Første gang det ble handlet i volatilitetsindeksen VIX i 2004 ble det handlet 461 kontrakter. Siden 1973 er det omsatt opsjoner i verdipapirer og indekser ved opsjonsbørsen.

– Robust marked

Foreløpig er det kun bitcoin, som er størst av kryptovalutaene, som kan handles ved opsjonsbørsen i Chicago. Ved digitale børser kan flere hundre andre digitale valutaer handles. Det har vært store bevegelser i helgen. Litecoin-kursen har steget med 66 prosent siden fredag.

Investorer har etterlyst mulighet til å handle via de eksisterende handelssystemene. Det er mulig via CBOE. Om en uke åpnes tilsvarende opsjonshandel via derivatbørsen CME i Chicago. Nasdaq planlegger å åpne opp for bitcoinhandel i første halvår 2018.

– Det var ganske enkelt å handle. Jeg tror vi vil se et robust marked etter hvert, sier partner Joa Van Hecke hos Grace Hall Trading, som var blant de første til å handle bitcoin-kontrakter, til Bloomberg.

Handelen i kontrakter stanses automatisk i to minutter når det er kursbevegelser på ti prosent. Dette har skjedd to ganger i løpet av natten.

– Så langt, når vi ser på handelsvolumet, er det en anstendig etterspørsel. Dette driver prisen høyere. Prisøkningen skyldes økt tillit, sier sjefanalytiker Naeem Aslam hos TF Global Markets i London til Bloomberg.

Det mangler ikke på skeptikere, som mener dette er en boble som vil kollapse.

«Jeg mener det er praktisk talt umulig å rettferdiggjøre den stratosfæriske priser og hvordan den har tatt av det siste året. Hvis kryptovalutaer begynner å ødelegge for vanlige valutaer vil de finne måter å begrense bruken på og introdusere egne alternativer», skriver professor Craig Pirrong ved University of Houston i et blogginnlegg.

Kuriositet – ingen bekymring

Analyseselskapet Capital Economics tror ikke en kollaps i bitcoin-kursen vil føre til alvorlige ringvirkninger – tilsvarende tidligere bobler de siste 20 årene.

«I motsetning til boblene i teknologisektoren på slutten av 1990-tallet og det amerikanske boligmarkedet noen år senere, vil det ikke ha alvorlige systematiske eller makroøkonomiske implikasjoner hvis det samme skjer med bitcoin-boblen. Bitcoin er for liten og har for få koblinger til resten av økonomien. Bitcoin-boblen er en kuriositet, men ingen bekymring», skriver analytiker Andrew Kenningham på mandag.

Oppgangen siste år er på 2017 prosent, ifølge kursoversikten hos DN Investor klokken fem mandag morgen.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: