Bitcoin-kursen nærmer seg 6500 dollar på onsdag morgen. Det er knappe to uker siden den passerte 6000 for første gang og mer enn en fordobling siden i begynnelsen av september. Det har ikke manglet på advarsler. Mange mener dette er en historisk boble som vil kollapse.

– Legitimering av bitcoin

CME Group sa på tirsdag at de vil søke om tillatelse til å tilby finansinstrumenter basert på digitale valutaer – i første omgang bitcoin. Bitcoin blir av mange sett på som en form for digitalt gull i et marked hvor det er nesten 1000 digitale valutaer.

– Gitt den økte interessen i utviklingen av kryptovalutamarkeder har vi bestemt oss for å introdusere bitcoin futures-kontrakter, sier konsernsjef Terry Duffy hos CME i en kommentar.

Det har vært stor skepsis til denne typen finansinstrumenter hos finanstilsyn og regulatorer i blant annet USA. Mindre fond og finansinstitusjoner har forsøkt å gå godkjennelse til å etablere investeringsprodukter basert på bitcoin, men fått nei.

– Vi har jobbet tett sammen med tilsynsmyndigheter. De skjønner søknaden vår. De forstår modellen veldig, veldig godt, sier Duffy i et intervju med CNBC.

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert:

CME Group er verdens største markedsplass for blant annet opsjoner og markedspriser (futures). Selskapet er også børsnotert ved Nasdaq med en børsverdi på 46,6 milliarder dollar.

– Dette er en legitimering av bitcoin som en aktivaklasse, sier styreformann Daniel Masters hos Global Advisors, som blant annet driver et hedgefond som har investert i digitale valutaer, til Wall Street Journal.

– Som finanskrisen på nytt

Chicago Board Options Exchange (CBOE) planlegger også å tilby finansprodukter i digitale valutaer i 2018. De vil sannsynligvis samarbeide med Gemini Trust, som eier en valutabørs og har investert i bitcoin.

Gemini ble startet av Cameron and Tyler Winklevoss – tvillingene som beskyldte Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg for å stjele konseptet fra dem. De fikk senere flere hundre millioner dollar i et forlik. Et større beløp ble plassert i bitcoin i 2013.

Det mangler ikke på advarsler. I årene før finanskrisen rammet i 2008 i USA ble blant annet boliglån gitt til låntagere med lav tilbakebetalingsevne pakket inn og solgt som finansinstrumenter til investorer som tok en høy risiko.

– Jeg har ingen problemer med bitcoin. Jeg liker konseptet. Problemet jeg har med dette er at Wall Street-innovatører forsøker å pakke sammen noe. De plasserer en merkelapp på det og si at dette er et derivatprodukt. De vet ikke hva pakken inneholder. Dette minner meg om finanskrisen på nytt, sier Joe Saluzzi hos Themis Trading til CNBC.

I en twitter-melding sammenligner han dette med de råtne boliglånene som ble solgt på midten av forrige tiår.

«Noen som husker innpakningen av CDO (sammensatte obligasjoner) av råtne boliglån under finanskrisen? Det gjør det ikke trygt å pakke det inn», advarer han.

Bitcoin har en verdi på 107,3 milliarder dollar på onsdag morgen. Til sammenligning er finansinstitusjonen Goldman Sachs verdt 94 milliarder dollar. Bitcoin har steget med 815 prosent på ett år.(Vilkår)

- Må sprenge før en kan så
Bjørnar Apeland er 34 år og har fagbrev, men leder en gasellevinner som nærmer seg milliardomsetning. Selv takker han bondebakgrunnen for forretningssuksessen.
01:44
Publisert: