I slutten av mars i fjor skjøt plutselig bitcoin-kursen fart fra under 1000 dollar. På under to måneder hadde den fordoblet seg til 2000 dollar og i midten av desember passerte den 20.000 dollar for første gang. Etter det har nedturen har vært bratt.

– Null verdt

I morgentimene torsdag omsettes en bitcoin til under 8000 dollar (oppdaterte kurser på DN Investor) – en nedgang på over 15 prosent det siste døgnet. En oversikt fra Coinmarketcap.com viser at de 100 største digitale valutaene har falt det siste døgnet.

«Vårt syn er at dens egenverdi må være null», skriver leder for økonomi og strategi hos Allianz Global Investors, Stefan Hofrichter, i et blogginnlegg på finansinstitusjonens nettsted.

Til tross for mer enn en halvering av bitcoinkursen tror ikke Hofrichter at det er slutt med dette. Som så mange andre fra finansbransjen mener han at bitcoin er en boble som ikke har noen verdi.

Den underliggende blokkjedeteknologien tror han kan bidra til å redusere finanskostnader.

«Bitcoin inngår i alle kriteriene vi benytter for å identifisere en boble», skriver han.

Den samlede verdien på utstedte digitale valutaer har falt til under 300 milliarder dollar.

Fallende interesse og annonseforbud

Det er ikke bare kursene og verdiene som har falt. Interessen for bitcoin og andre digitale valutaer har falt mer enn verdiene. Ifølge Google Trends, som er basert på internettsøk via Google, nådde søk etter «bitcoin» en topp mellom 17. og 23. desember.

Søk etter «bitcoin» har falt med 82 prosent siden toppen ble nådd for tre måneder siden på verdensbasis.

Blokkjede-gründer: – Investorløpet har vært et mareritt her i Norge

I Norge har interessen for «bitcoin» falt med 90 prosent og har ikke vært lavere siden oktober i fjor. Den største interessen for søk etter «bitcoin» den siste uken har vært i Oslo, Rogaland og Hordaland.

Facebook har forbudt reklame for digitale valutaer og børser. Nå følger Google etter med et regelrett forbud fra juni.

– Dette kan være positivt for bransjen. Annonser på Facebook og Google var alltid et rødt flagg for meg. Det har ingen innvirkning på prisen. Salget nå skyldes frykt for nok et Kina-forbud – muligens i løpet av de neste 24 timene. Mitt syn på dette ikke er noe nytt da Kina har forbudt bitcoin siden 2013, sier konsernsjef Brian Kelly hos BKCM til CNBC.

Avtale med storbank

Den digitale valutabørsen Coinbase har inngått en avtale med den britiske storbanken Barclays som vil gjøre det enklere for bankens kunder å foreta innskudd og uttak via Coinbase. Dette er den første større avtalen med en britisk storbank.

G20-landene vil diskutere hvordan digitale valutaer kan reguleres i Argentina under toppmøter som starter i helgen.(Vilkår)

Elbåtene kommer
Se noen av elbåtene som viser frem på båtmessen «Sjøen for alle» i år.
01:58
Publisert: