– Dette er ren svindel, tordnet konsernsjef Jamie Dimon hos J.P. Morgan Chase & Co. da han ble spurt om bitcoin og andre digitale valutaer i september, og lovet å sparke ansatte som handler i den digitale valutaen.

Kursen på bitcoin stupte fra 4980 dollar i begynnelsen av september før den stupte til 2900 dollar etter at Dimon kom med advarslene. Denne uken har den vært over 4400 dollar igjen.

– Kryptovalutaer er mer enn en forbigående trend. Jeg har ikke investert, men jeg har snakket med mange som har gjort det. Det er åpenbart spekulativt, men det bør ikke bli ulovlig, sa konsernsjef James P. Gorman hos den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley på en konferanse i forrige uke.

Vurderer bitcoin-handel

Kina har svart med å stenge digitale valutabørser og forby digitale myntemisjoner, hvor selskaper utsteder egne valutaer og ikke tradisjonelle aksjer. Sør-Korea har fulgt etter og slått hardt ned på selskaper som ikke følger reguleringer fra finanstilsynet.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs har ikke stengt døren for digitale valutaer.

– Som svar på interessen fra klienter, vurderer vi hvordan vi best mulig kan tilby tjenester, sier en pressetalskvinne til Wall Street Journal.

Det er flere hundre digitale valutabørser hvor det er mulig å handle nesten 1000 ulike digitale valutaer. Disse er ikke underlagt regulering fra finanstilsyn eller offentlige myndigheter. Enkelte fungerer også som en form for digital bank hvor kundene kan plassere digitale valutaer og ikke ha disse liggende lagret på egne datamaskiner.

Ifølge Wall Street Journal vurderer Goldman Sachs å tilby handel i bitcoin og andre digitale valutaer. Store investeringsselskaper i Silicon Valley, blant annet Andreessen Horowitz, Sequoia Capital og Union Square Ventures har investert i selskaper som er involvert i digitale valutaer og et titall hedgefond.

Japan i front

Japan er blant landene som er mest åpne for digitale valutaer. I april godkjente sentralbanken bruk av digitale valutaer som gyldig betalingsmiddel på lik linje med tradisjonelle valutaer. Større butikkjeder har åpnet opp for å ta betalt med bitcoin.

Rundt 46 prosent av all handel med digitale valutaer har vært med japanske yen de siste 30 dagene – mot 31 prosent i dollar, ifølge bitcoincharts.com. Den japanske sentralbanken vurderer å etablere en egen digital valuta for å redusere bruken av kontanter i samfunnet.

Det japanske finanstilsynet Financial Services Agency (FSA) godkjente sist fredag 11 digitale valutabørser. Blant børsene er bit Flyer, som har nesten én million brukere.

– Etterspørselen etter handel i bitcoin og andre digitale valutaer har eksplodert. Finanstilsynets godkjennelse viser åpenhet, er fremtidsrettet og kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt, sier selskapets konsernsjef Yuzo Kano i en kommentar.

Mobilt miljø

Kina har slått hardt ned på all handel de siste ukene, men dette har ikke ført til en kollaps. Bitcoin selges for tiden med en rabatt på 10–12 prosent i kinesiske yuan sammenlignet med amerikanske dollar og det er mulig å få arbitrasje ved å utnytte prisdifferansen.

– Japan og USA har vist at det ikke er nødvendig med Kina for at bitcoin skal få utfolde seg. Nå kan land vise hvor de står i dette. Dette miljøet er mobilt og kan forflytte seg til de mest gunstige jurisdiksjonene for å etablere seg, sier grunnlegger Charles Hayter hos Crypto Compare til CNBC.

Det er kinesiskeide selskaper som står bak utvinning (såkalt «mining») av bitcoin. Disse består av flere tusen spesialbygde datamaskiner som bruker store mengder energi.

Fra 2008 til 2015 tjente kinesiske «gruveselskaper» 2,1 milliarder dollar, ifølge rapporten «Global Cryptocurrency Benchmarking Study» fra University of Cambridge.(Vilkår)

Se flommen fra luften
Ras, flom og andre værskader har rammet Sør-Norge, spesielt Sørlandet. Helikopterbilder fra det flomrammede området rundt Topdalselva utenfor Kristiansand.
03:11
Publisert: