Da Verdens helseorganisasjon erklærte koronaviruset for å være en pandemi for ett år siden stupte børser over hele verden. Heller ikke kryptovalutaen bitcoin, som var ment å være utviklet for denne typen uro, unngikk turbulensen. Nå settes det nye rekorder.

Risikovilje og gambling

Mark Mobius ble kjent for å ta høy risiko på vegne av investorer. Han var blant de første til å lede fond som investerte i fremvoksende markeder. Han innfridde med en høy avkastning fra investeringer i hva som på 1970-tallet var eksotiske markeder i Asia.

– Jeg håper og ber om at bitcoin-prisen ikke krasjer. Hvis det skjer tror jeg vi vil se en betydelig markedskorreksjon, sier veteraninvestoren til CNBC.

Internasjonale finansinstitusjoner og større investorer begynner å ta bitcoin på alvor. Veteraninvestoren Mark Mobius frykter en større markedskorreksjon hvis bitcoinprisen krasjer.
Internasjonale finansinstitusjoner og større investorer begynner å ta bitcoin på alvor. Veteraninvestoren Mark Mobius frykter en større markedskorreksjon hvis bitcoinprisen krasjer. (Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB)

Han ser en klar korrelasjon mellom bitcoin-kursen og risikoviljen i aksjemarkedet. Mobius viser til at mange uerfarne investorer er blitt rike og har plassert penger inn i aksjemarkedet, hvor de er villige til å ta samme risiko som de gjorde i kryptovalutamarkedet.

– La oss si at de disse folkene kjøpte en bitcoin til en dollar eller ti dollar. Nå føler de seg rike. Investorer som føler seg rike er mer villige til å kaste penger i markedet og til og med gamble, sier Mobius.

– Følg med på denne indikatoren

Det er ti år siden det var mulig å kjøpe en bitcoin til småpenger. Fra mars 2011 til juni samme år steg bitcoinprisen fra 80 cent til nesten 30 dollar. De neste fire månedene falt den til et par dollar.

Natt til torsdag ligger prisen på en bitcoin på over 59.000 dollar – rundt 4500 dollar høyere enn for 24 timer siden. En foreløpig rekord ble satt sist helg på over 60.000 dollar.

I et intervju med Bloomberg i forrige uke anbefalte Mobius investorer som har plassert penger i teknologiselskaper om å følge bitcoinkursen tett.

– Jeg tror det er en tett sammenheng mellom bitcoinprisen og teknologimarkedet. Hvis bitcoinprisen faller så vil teknologiaksjer rammes svært hardt. Følg med på denne indikatoren, anbefalte Mobius.

Åpner for bitcoininvesteringer

De amerikanske børsindeksene er på rekordnivåer – godt støttet av lave renter, noe sentralbanksjef Jerome Powell på onsdag bekreftet vil fortsette til 2024. Dow Jones-indeksen avsluttet for første gang på over 33.000 på onsdag. Den nådde en årsbunn på 18.591 den 23. mars.

Bitcoin og kryptovalutaer er i ferd med å bli tatt inn i varmen hos investorer. Finansinstitusjonen Morgan Stanley blir den første større amerikanske banken som gir enkelte investorer tilgang til bitcoinfond.

Ifølge et notat til finansrådgivere på onsdag åpnes det for investeringer i to fond som forvaltes av Galaxy Digital, og et tredje av FS Investments og bitcoinselskapet NYDIG. Investorer må ha plassert minst to millioner dollar hos Morgan Stanley.

Konsernsjef James Gorman sa allerede i 2017 at bitcoin var mer enn et påfunn som ville kollapse og forsvinne. Morgan Stanley er det største meglerhuset i USA og forvalter over 4000 milliarder dollar på vegne av kunder.

Ved et vippepunkt

I en ny rapport anbefaler finansinstitusjonens investeringsdirektør Lisa Shalett og direktør Danny Galindo investorer om «å lære mer» for å bede kunne ta en beslutning om de ønsker å bli eksponert mot kryptovaluta.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

I rapporten «The Case for Cryptocurrency as an investable asset class in a diversified portfolio» argumenteres det for at bitcoin nærmer seg en ny terskel og milepæl.

Det argumenteres for at kryptovalutainvesteringer er på vei mot en «forsiktig omfavnelse av profesjonelle investorer og ikke en hard avvisning». Det advares også om at enhver investering i bitcoin er spekulativ.

Citibank skrev i en rapport tidligere i mars om at bitcoin nærmer seg «et vippepunkt».

«Det er mange hindringer og risikoer som står i veien for at bitcoin skal lykkes. Med ved å veie disse potensielle hindringene opp mot mulighetene konkluderer vi med at bitcoin er ved et vippepunkt, og kan være ved startfasen av en massiv transformasjon av kryptovalutaer inn i det konvensjonelle markedet», skriver Citibank-teamet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.