Det manglet ikke på advarsler da dansken Niklas Nikolajsen begynte å kjøpe den digitale valutaen bitcoin i 2011. Penger hadde han lite av. Det begynte med 800 danske kroner. Han ble advart da kursen allerede lå på 45 amerikanske cent.
– Den gang sa folk i miljøet: «Pass på, den har steget til 45 cent. Dette er vilt nok. For tre måneder siden kostet den 5 cent», husker Niklas Nikolajsen overfor Børsen.
Han fortsatte å kjøpe, skrapet sammen hva han kunne – i overkant av 20.000 kroner, og satset alt i bitcoin. Få hadde hørt om kryptovalutaer. 2017 er blitt året da «alle» vet hva bitcoin er etter at kursen har gått som en rakett.
– Det har ikke gått opp for meg at jeg kan gjøre hva jeg vil – hva jeg ønsker pengemessig. Ønsker jeg meg en tur ut i verdensrommet kan jeg gjøre det. Ønsker jeg å kjøpe meg en øy, kan jeg det, sier han.
Nedgravd gull
På ett år har bitcoinkursen blitt mer enn tidoblet fra 600 dollar til en foreløpig topp på 7500 dollar sist helg. På tirsdag morgen ligger den på 7100 dollar.
Gevinsten er så stor at han ikke helt er sikker på om han fortsatt bare er millionær eller allerede blitt milliardær.
– Av og til blir jeg sittende og tenke litt over at alt dette skyldes bitcoin, sier han.
Da han skulle gifte seg var han i tvil om hvor han skulle holde bryllupet. Han valgte å ringe til D'Angleterre på Kongens Nytorv og booke hele femstjernershotellet med 92 rom og suiter. Gjennomsnittsprisene ligger på 4000 danske kroner natten for et standardrom. Suitene ligger på mer enn det firedobbelte.
Det har ikke manglet på advarsler fra eksperter. Det ble spådd at bitcoinkursen ville kollapse da den passerte prisen på en unse gull i vinter. Nå ligger prisen på det femdobbelte.
– Jeg har gravet ned gull hvis jeg dummer meg ut med bitcoin. Da blir ikke formuen min nullstilt, sier han.
Bleke ansikter
Den tidligere programmereren har flyttet til Sveits og bosatt seg i Zug. Den gamle byen går under navnet «Crypto Valley» i finansmiljøene. Byens ordfører Dolfi Mueller er blant entusiastene.
Lokalbefolkningen kan betale offentlige avgifter i bitcoin og lokale restauranter aksepterer digitale valutaer. Over 20 kryuptovalutaselskaper har etablert seg i Zug.
Nikolajsen eier den digitale finansinstitusjonen bitcoin Suisse, som omsetter for et milliardbeløp. I Sveits går han under navnet «finanspiraten» med skjegg, hestehale og piercing.
Bitcoin Suisse strevde med å få på plass en bankforbindelse. Han oppsøkte 52 banker.
– Da vi kom inn til den 53. banken ble vi spurt om hva vi ønsket: «Er det våpen, diamanter eller noe verre?». Da vi sa det var bitcoin ble de helt bleke i ansiktet, sier han.
– Det er jo morsomt
Han er i ferd med å få en status i det sveitsiske finansmiljøet. Næringslivstidsskriftet Bilanz kårer hvert år landets 100 viktigste finansfolk. I 2016 havnet Niklas Nikolajsen på listen for første gang med en 93. plass.
På årets liste, som kom i forrige uke, har han rykket opp til en 41. plass – foran Ariane de Rothschild, fra den mektige bank- og finansfamilien som har aner i europeisk finans tilbake til 1760-tallet.
– Det er jo morsomt med Rothschild. Det ler jeg mye av, sier hans svigermor Bodil Cath til den danske næringslivsavisen.(Vilkår)