Etter å ha nådd en topp i midten av desember på 20.000 dollar, har kursen på den digitale valutaen bitcoin falt. Onsdag var den nede på 9150 dollar ved flere digitale børser.

48 timer senere var den nesten 12.000 dollar. Svingningene er rykte- og nyhetsbaserte.

Bekrefter innsidehandel

Halveringen i kursen skyldes meldinger om at Sør-Korea forsøker å regulere digitale valutaer. Det skjer flere transaksjoner ved de koreanske digitale børsene Bithumb, Coinone og Korbit enn samlet ved Seoul-børsen. Kursene i Sør-Korea ligger høyere enn på internasjonale markeder.

Den sørkoreanske justisministeren sa uten forvarsel for ti dager siden at Sør-Korea ville stenge landets digitale valutabørser og forby handel i digitale valutaer. Dette ble fulgt opp av «lekkasjer» fra finansdepartementet og finanstilsynet om at dette var nært forestående.

Denne innsideinformasjonen ble brukt av ansatte i det sørkoreanske finanstilsynet til å kjøpe og selge digitale valutaer før forrige ukes krasj i kursene.

– Vi har bekreftelse på at dette skjedde, sa finanstilsynets leder Choi Heung-sik under en høring sist torsdag.

Bitcoin-kursen var på 17.200 dollar 7. januar. Det var store kursbevegelser før den stupte i midten av januar. Den konkurrerende ripple-valutaen falt fra tre dollar i begynnelsen av januar til under én dollar sist onsdag.

– Ansatte i finanstilsynet solgte alt de eide av digitale valutaer før det ble kjent at myndighetene vil komme med innstramninger, sa en politiker i et lukket møte, ifølge Joongang.

Frykter svartebørs i utlandet

Det er nedsatt to komiteer som skal vurdere kryptovalutaens fremtid i Sør-Korea. Et regelrett forbud er blitt møtt med protester. Over 250.000 har undertegnet et opprop hvor de blant annet sier at investeringer og risiko er et privat anliggende.

Selv om Sør-Korea vil forby handel i digitale valutaer, mener eksperter at dette ikke vil stanse handelen fra Sør-Korea for investorer som allerede driver med utstrakt handel.

– Det kan bli en svartebørs i utlandet hvor man kan selge digitale valutaer mot koreanske won. Det åpner døren for tvilsomme ting, sa direktør Aurelian Menant ved den digitale valutabørsen Gatecoin i Hong Kong til CNBC.

«Urealistisk»

Leder for det sørkoreanske konkurransetilsynet mener det ikke er realistisk å forby handel i digitale valutaer.

– De har ikke engang myndighet til å stenge digitale valutaplattformer. Fra en økonoms synspunkt er det hverken en rettferdig eller opplagt beslutning å innføre et forbud mot en form for økonomisk aktivitet. Det spiller ingen rolle om det er overdreven spekulasjon eller ikke. Gevinst og tap er investorens ansvar, sa Kim Sang-jo i et intervju.(Vilkår)

Se trailer: «Menn skal ikke gråte»
Intenst kammerspill. En gruppe veteraner søker å komme over traumene etter krigen i Jugoslavia. Ikke alt går helt som planlagt.
02:33
Publisert: