I 2017 ble kursen på bitcoin, den mest kjente av kryptovalutaene, mer enn 20-doblet til 20.000 dollar. For nøyaktig ti år siden ble én bitcoin omsatt til rundt ti amerikanske cent.

Også i år har det vært store bevegelser – med mer enn en halvering på en uke i mars, da koronapanikken satte inn på finansmarkedene, til under 4500 dollar. Denne uken har kursen steget med seks–syv prosent til over 11.000 dollar.

– Dette er ikke spekulasjon

Styret i det børsnoterte amerikanske konsulentselskapet Microstrategy bestemte seg i august for å flytte halvparten av kontantreservene på 500 millioner dollar til kryptovalutaen bitcoin. Forklaringen var at styret ikke så på tradisjonelle bankinnskudd som en trygg investering.

– Vi innså plutselig at vi satt på toppen av et isfjell verdt 500 millioner dollar som var i ferd med å smelte, sier toppsjef og grunnlegger Michael Saylor i et intervju med Coindesk.

Tirsdag økte Microstrategy bitcoinkjøpene med 175 millioner dollar. Selskapet sitter på 38.250 bitcoin – verdt 422 millioner dollar torsdag morgen.

– Dette er ikke spekulasjon. Det er heller ikke en form for risikostyring. Det er en bevisst strategi hvor vi har bestemt oss for å innføre en bitcoinstandard, sier Saylor.

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
Video fra Dagens Næringsliv
01:21
Publisert:

Kjøpene har også påvirket aksjekursen på selskapet, som har steget med over 30 prosent den siste måneden – senest 12,3 prosent på onsdag. Selskapet har en børsverdi på 1,7 milliarder dollar.

Saylor ser på bitcoin som «digitalt gull» og sier at investeringen vil overleve hans tid.

– Jeg ønsker noe vi kunne investere i de neste 100 årene, sier han.

Han mener det kun er to steder å plassere overskuddslikviditet for et børsnotert selskap under en markedssituasjon som det er nå: tilbakekjøp av egne aksjer og bitcoin.

Spår 50-dobling

For syv år siden sa Saylor at bitcoin ikke ville overleve: Da lå kursen på rundt 600 dollar.

– Hvis jeg bare hadde visst hva jeg nå vet den gang, sier han i intervjuet.

Det pågår en konsolidering i bitcoinmarkedet. Antall store investorer, såkalte «hvaler» som sitter på over 1000 bitcoin på en konto, fortsetter å øke, ifølge Glassnode, som analyserer blokk-kjeden hvor alle transaksjoner lagres.

Det er registrert 2200 bitcoin-adresser som inneholder over 1000 bitcoin – med en verdi på minst 100 millioner kroner hver. Dette er over 20 prosent flere enn i 2018. Bitcoininvestorer kan fordele beholdningen på flere unike adresser.

Tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss, som mener de hadde ideen til Facebook og inngikk et forlik med grunnlegger Mark Zuckerberg på flere hundre millioner kroner før børsnoteringen, er en av de største bitcoininvestorene.

Det antas de sitter på rundt en prosent av alle bitcoin – verdt over en milliard dollar.

De to skrev i et innlegg nylig at «amerikanske dollar ikke lenger har en pålitelig verdi» og argumenterte for hvorfor de mener at bitcoinkursen skal nå 500.000 dollar – nesten en 50-dobling fra dagens kurs.

– En tidobling?

Råvareanalytiker Mike McGlone hos Bloomberg Intelligence mener bitcoinkursen skal høyere.

– Jeg ser ikke hva som kan stanse bitcoin fra å gjøre hva den har gjort de siste ti årene. Og det er å gå høyere, sier han i et nytt intervju med Coindesk.

Hovedårsaken er tilbudet av bitcoin, som er begrenset til maksimalt 21 millioner enheter. Han sier i intervjuet at det gjør bitcoin potensielt til en tryggere plassering enn gull, hvor ingen vet hvor mye som finnes under jordens overflate.

Bloomberg-analytikeren er skeptisk til kursprognoser hvor det spås en tidobling av bitcoin-kursen det neste året. Til det mener han lavere volatilitet i bitcoinkursen de siste månedene tyder på at kryptovalutaen er blitt en mer moden investering.

– En tidobling? Kanskje over de neste ti årene. Det er mer fornuftig, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.