Bitcoin ble unnfanget og lansert under den forrige finanskrisen for over ti år siden. Sommeren 2010 ble en bitcoin omsatt til rundt fem amerikanske cent. I løpet av 2017 ble kursen mer enn 20-doblet og var på det meste på like under 20.000 dollar.

Nedturen var bratt. Nå har interessen tatt seg opp igjen.

Panikklignende storm

Bitcoin-kursen falt kraftig da koronapandemien spredte seg i mars til under 5000 dollar. Natt til tirsdag har kursen vært oppe på over 10.300 dollar og flørtet med årsbeste på 10.400 dollar fra februar i år.

– Kryptovalutaer har klart å stå gjennom den panikklignende stormen som fant sted i mars og ser ut til å da nytte av den økende interessen fra institusjoner. Det er ikke bare bitcoin som vekker interesse, men også alternative kryptovalutaer som ether og bitcoin cash ser ut til å ha oppsidepotensial, sier senior markedsanalytiker Edward Moya hos Oanda til Bloomberg.

Den nye interessen kommer til tross for at Goldman Sachs advarer investorer mot bitcoin.

«Vi anbefaler ikke bitcoin hverken strategisk eller taktisk for kunders investeringsporteføljer», skriver finansinstitusjonen i en presentasjon til kunder.

De argumenterer for at bitcoin ikke kan sammenlignes med aksjer eller obligasjoner.

«Vi mener at et produkt, hvor økningen i hovedsak er avhengig av at noen er villige til å betale en høyere pris, ikke er en passende investering for våre klienter», advarer Goldman Sachs.

De innrømmer at volatiliteten kan være fristende, men trekker nok en gang sammenligner med tulipanboblen i Nederland på 1600-tallet.

Halvert på tre dager

Historieløst, mener kryptovalutaentusiaster. En av forskjellene som kryptovalutaer at tulipankrakket var over etter to år. bitcoin har eksistert i nesten 12 år.

Goldman Sachs viser til at den 12. mars, da blant annet Norge stengte ned samfunnet, falt bitcoinkursen med 37 prosent. Kursfallet fortsatte de neste dagene og den ble mer enn halvert. Kryptoinvesteringsfirmaet BitBull Capital skyldte på koronapandemien.

bitcoin har overlevd utallige dødsdommer det siste tiåret og dagsproduksjonen av nye bitcoin ble halvert i mai. Denne tilbudsreduksjonen har under tidligere halveringer ført til at bitcoinkursen har steget de neste månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.