I mai 2010 betalte Laszlo Hanyecz 10.000 bitcoin for to pizzaer. Dette er trolig den første transaksjonen foretatt med den digitale valutaen. Høyst sannsynlig ble dette også verdens dyreste pizzaer. På torsdag var nemlig tilsvarende antall bitcoin verd over 350 millioner kroner.

Kursen på bitcoin er syvdoblet det siste året. Denne uken har det vært store kursbevegelser etter at den kinesiske sentralbanken kom med nye begrensninger på bruken av den digitale valutaen.

Restriksjonene fra Kina skremmer ikke entreprenører fra å ta betalt i digital valuta. Nå legges 150 leiligheter ut til salgs ved Aston Plaza and Residences i Dubai. For en ettroms leilighet må kjøperne betale rundt 50 bitcoin, mens en toroms på 132 kvadratmeter kostet 74,2 bitcoin (2,5 millioner kroner) på torsdag. Prisene endres daglig.

Totalt er det over 1100 leiligheter i komplekset. Flere enheter kan bli lagt ut til bitcoinkjøpere – hvis det er interesse.

– Vi ønsker å gi en mulighet til bitcoinverdenen. Det er en god mulighet for bitcoinbrukere til å gjøre om bitcoin til fast eiendom, sier baronesse Michelle Mone til CNN.

Mone slo seg opp på 1990-tallet i Storbritannia med undertøyskjeden Ultimo. Hun er med som investor og partner i eiendomsprosjektet, som etter planen skal ferdigstilles i 2019. En tredjedel av leilighetene i prosjekter er solgt.

På grunn av de store kursbevegelsene i bitcoinverdien vil prisen ligge fast i 15 minutter mens kjøperen foretar betalingen.

Kjapt kjøp

Michelle Mone ble utnevnt til baronesse i 2010 for sin innsats som næringslivskvinne og entreprenør i Storbritannia. Hun var «business tsar» for tidligere statsminister David Cameron.

– Dette er ikke en gimmick. Kjøperne ønsker å betale med bitcoin. Dette er fremtidens valuta. Alt logges, registreres og er åpent. Hadde det ikke vært det, ville jeg ikke ha blitt involvert i det – spesielt i lys av at jeg er en baronesse og medlem av House of Lords (Overhuset i det britiske parlamentet), sier hun til CNBC.

Den japanske sentralbanken har gjort digitale valutaer til lovlig betalingsmiddel. I mange andre land er de forbudt. Det er høy omsetning av digitale valutaer i blant annet Sør-Korea, Kina, India og Midtøsten. I løpet av tre timer torsdag steg kursen på bitcoin cash med 13 prosent på den digitale valutabørsen Poloniex.

– Du kan kjøpe en studioleilighet, en ettroms eller en toroms, med en gang. Du kjøper leiligheten i løpet av noen minutter. Mange av kjøperne har hatt bitcoin lenge. I januar var en bitcoin verd 800 dollar. Nå har den falt litt, men ligger på rundt 4500 dollar, sier baronessen.

«En boble»

Det mangler ikke på advarsler fra sentralbanker, erfarne forvaltere og akademikere. Mange mener at digitale valutaer er en boble som vil gå inn i historiebøkene.

– Bitcoin er det beste eksempelet på en boble akkurat nå, sier nobelprisvinner og Yale-professor Robert Shiller i et intervju med nettstedet Quartz.

Den kinesiske sentralbanken innførte på mandag nye restriksjoner på digitale myntemisjoner («initial coin offerings» – ICO). Dette er en form for emisjoner som ikke er regulert og inntil nylig har gått under radaren til finanstilsyn over hele verden.

«Jeg vedder 20 bitcoin på at Kina vil snu. Ingen større økonomi ønsker å bli stående igjen på perrongen. Dette er en ny måte å bli finansiert på. Det er kommet for å bli, og regulatorer må akseptere det», sier Bruce Fenton, som var tidlig investor i bitcoin og er grunnlegger av Chainstone Labs på Twitter.

Verdien av alle utstedte digitale valutaer er på rundt 160 milliarder dollar (1250 milliarder kroner), ifølge Coinmarketcap.com.(Vilkår)

Unntakstilstand i Florida: Irma ventet å ramme fredag
Irma, den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet, har kostet menneskeliv og massive ødeleggelser på de karibiske øyene Saint-Martin og Barbuda. Fredag kommer den til Florida.
01:01
Publisert: