Forrige uke ble en lenge planlagt splittelse av den digitale valutaen bitcoin avlyst. Tidligere i år ble det oppnådd enighet om å foreta en oppgradering av den underliggende programvareteknologien som bitcoin, og de fleste andre kryptovalutaer, er bygd på.

Denne oppgraderingen skulle doble antall transaksjoner og legge til rette for at det i fremtiden kunne økes ytterligere. Oppgraderingen skulle finne sted mandag. Avlysningen har sendt det globale kryptomiljøet inn i fullt kaos.

Utviklere, dataminere, valutabørser og investorer kjemper om kontrollen over kryptovalutamiljøet i hva mange mener er en form for borgerkrig.

Kraftig kursfall

Sist onsdag passerte verdien på en bitcoin en ny rekord og ble omsatt til over 7800 dollar på valutabørsen Poloniex; ved enkelte børser lå den på over 8000 dollar. Nedgangen har vært bratt. Natt til søndag hadde kursen stupt til 5200 dollar – et fall tilsvarende en tredjedel.

I løpet av det siste døgnet har bitcoinkursen vært over 6500, men falt natt til mandag til 5600. Aldri tidligere har det blitt omsatt bitcoin for større beløp enn de siste 48 timene.

Dette er tredje gang bitcoinkursen har falt kraftig i år. I juni falt den med nesten 40 prosent da den for første gang passerte 3000 dollar. I begynnelsen av september var den i ferd med å bryte gjennom 5000 dollar da blant annet JP Morgans toppsjef advarte mot bitcoin. Den falt på nytt med 40 prosent før den mer enn fordoblet seg på åtte uker.

Eksperter mener altså at kryptomiljøet er på vei inn i en borgerkrig hvor ulike krefter kjemper om dominansen – og rettighetene til merkenavnet bitcoin, som for mange representerer digitale valutaer.

Ifølge Google Trends har flere søkt etter «buy bitcoin» enn «buy gold» siden slutten av oktober. I Norge er det ti ganger flere som har søkt etter bitcoin enn gull de siste dagene.

Piratvalutaer

Mens bitcoinkursen har stupt har «piratvalutaen» bitcoin cash, som ble etablert i sommer og var basert på den samme underliggende blokkjeden, gått som en rakett. Denne har åtte ganger høyere transaksjonskapasitet og blir av enkelte sett på som den «nye bitcoin».

For en måned siden lå bitcoin cash-kursen på rundt 310 dollar. Den doblet seg til rundt 600 frem til i midten av forrige uke. Søndag gikk den til 2800 dollar. Deretter stupte den til 1500 dollar på 35 minutter. Mandag morgen ligger den på 1300 dollar – en dobling på én uke.

– Dette er en bitcoin cash-pumpe. Dette er åpenbart en samordnet handling av enkeltpersoner som har store interesser i bitcoin cash, sier direktør Arthur Hayes ved den digitale valutabørsen BitMex i Hong Kong til Bloomberg News.

Mandag kommer nok en ny aktør inn i bildet. «Bitcoin gold», som ble skilt ut på samme måte som bitcoin cash, vil bli gjort tilgjengelig for dem som eide bitcoin i den eksisterende blokkjeden 24. oktober.

Kursen på bitcoin gold ligger på 255 dollar mandag morgen hos coinmarketcap.com. Den har vært oppe i over 800 dollar i løpet av helgen med begrenset omsetning.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: