I bitcoins barndom var det mulig å la datamaskinen stå på gutterommet døgnet rundt og utvinne digitale mynter. Den tiden er forbi. Nå er det store, energikrevende serverparker med tilgang til billig kraft som står for utvinningen. Det er blitt en storindustri.
Bekymret over systemrisiko
For investorer og spekulanter er det handel med digitale valutaer som er mest populært og som kan gi store gevinster – og tap. Valutabørser som Bitfinex, Bitflyer, Coinbase og Poloniex dominerer den internasjonale handelen i digitale valutaer.
Ingen av de digitale valutabørsene er underlagt reguleringer. Finanstilsyn og sentralbanker holder avstand utover å komme med advarsler.
Bitfinex er størst av de digitale valutabørsene. Morselskapet IFinex Inc. er registrert på De britiske jomfruøyene, drives ut fra Taiwan med amerikaneren Philip G. Potter og nederlenderen Jan Ludovicus van der Velde som frontmenn.
– Jeg er bekymret over systemrisikoen som dette sentraliserte selskapet utgjør. Hvis de kollapser vil de ta med seg alt, advarer professor Emin Gün Sirer ved Cornell University til New York Times.
Potter er mest kjent for å ha fått sparken fra finansinstitusjonen Morgan Stanley etter å ha gitt et intervju i 1997 hvor han snakket om sin forkjærlighet for dyre Rolex-klokker, skreddersydde dresser og utsvevende livsstil på luksusrestauranter og barer under dotcom-boblen i New York City.
Spår kollaps
Bitfinex lar tradere drive marginhandel og låne for å handle i digitale valutaer. Bitfinex har mistet sine amerikanske bankforbindelser og det er blitt vanskelig for eiere av bitcoin å få selge de digitale myntene og få hard valuta utbetalt til bankkontoer.
Van der Velde sier til New York Times at den finansielle situasjonen for selskapet «aldri har vært bedre». Men det fremlegges ikke dokumentasjon. Selskapet er privateid. Enkelte trekker sammenligninger til den japanske digitale valutabørsen MtGox, som kollapset i 2014.
Da Mt. Gox gikk under var den ansvarlig for rundt 70 prosent av alle bitcointransaksjoner i verden. Rundt 800.000 bitcoin ble stjålet. Disse har en verdi på 6,5 milliarder dollar.
«Bitfinex er den neste MtGox. Folk begynner å skrike høyt. Dette vil bli et stort problem. Dette er nøyaktig samme måte som MtGox-kollapsen begynte og deretter «poof». Med det forsvant pengene», skriver @BronxR på Twitter.
Det har vært store kursbevegelser for digitale valutaer det siste døgnet. Bitcoin-kursen falt fra 8380 dollar til 7750 i løpet av en knapp time på tirsdag. Årsaken var at en annen digital børs – eid av IFinex Inc.- hadde blitt hacket.
Digitale mynter av typen «tether» verdt rundt 30 millioner dollar var blitt stjålet av hackere. Denne nyheten var hovedårsaken til at bitcoinkursen stupte. Den har senere tatt inn det meste av fallet og ligger på over 8100 dollar på onsdag.
Spår bitcoin på 10.000 dollar
De ti største valutabørsene har det siste døgnet omsatt bitcoin for 1,8 milliarder dollar. Det har vært et døgn med moderat omsetning; for knappe to uker siden ble det omsatt for over tin milliarder dollar i bitcoin og bitcoin cash.
Det er over 400 digitale valutabørser som har hatt en omsetning på over en halv million dollar i bitcoin det siste døgnet.
I tillegg kommer omsetning av over 900 andre digitale valutaer som ether, bitcoin cash, ripple, dash og litecoin – for ikke å glemme de mer obskure variantene som eggcoin, sharkcoin og bubble.
Kursen på bitcoin, som er den største og mest kjente av de digitale valutaene, har ligget på over 8000 dollar denne uken. Dette er en oppgang på 1003 prosent i år. Bare de siste tre månedene har det vært en fordobling.
– Bitcoin vil avslutte året på 10.000 dollar, spår hedgefondforvalter Mike Novogratz, som er i ferd med å etablere et fond på 500 millioner dollar som investerer i digitale valutaer, til Bloomberg News.
Verdien på alle digitale valutaer ligger på 231,2 milliarder dollar på onsdag morgen.(Vilkår)