Blokkjede er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin. For seks måneder siden passerte kursen på en bitcoin 20.000 dollar. Den har falt med 70 prosent og ligger på 6400 dollar på mandag morgen.

Ekspertmiljøer er sterkt uenige fremtiden til digitale valutaer og den underliggende teknologien.

– Internett kan kollapse

The Bank for International Settlements, som kalles sentralbankenes sentralbank, kom med en rapport i helgen hvor de knuser blokkjedeteknologien og digitale valutaer.

«Desentraliserte kryptovalutaer har en rekke mangler. Den viktigste er ineffektiviteten som kommer fra den ekstreme desentraliseringen. For å skape den nødvendige tilliten krever enorme mengder datakraft, desentralisert lagting og et transaksjonsregister som er sårbart», skriver BIS i rapporten med tittelen « Cryptocurrencies: looking beyond the hype».

Det er under ti år siden dagens bitcoin og blokkjede ble utviklet av en anonym person eller gruppe. Målet var å skape et alternativ til dagens pengesystem og sentraliserte institusjoner, blant annet finansinstitusjoner og sentralbanker.

Sentralt i denne teknologien er bruk av desentraliserte datasystemer. Dette er blokkjedens styrke, men også dens største svakhet, ifølge BIS, som mener den ikke er levedyktig. Alle transaksjoner blir registrert og er åpne for alle. Dette kreves enorm lagringskapasitet.

«Kommunikasjonsvolumene forbundet med dette kan føre til at internett kollapser», skriver BIS.

– En miljøkatastrofe

Kraftige datamaskiner blir belønnet med digitale valutaer, blant annet bitcoin, når de er først ute med å løse avanserte matematiske problemer. Dette krever enorme energimengder. Ifølge BIS bruker disse datasentrene like mye energi som Sveits.

«For å forklare dette så enkelt som mulig; jakten på desentralisert tillit har raskt blitt en miljøkatastrofe», skriver BIS.

BIS innrømmer at blokkjedeteknologien har enkelte fordeler, blant annet å kunne overføre penger på en trygg måte i løpet av sekunder til hvor som helst i verden.

BIS kommer med en rekke advarsler til de som sitter på digitale valutaer og selskaper som har investert i blokkjedeteknologi.

«Tillit kan forsvinne når som helst på grunn av den skrøpelige desentraliserte konsensus som skjer når transaksjoner registreres. Det gjør at det kan stilles spørsmål rundt om betalinger skjer, men det betyr også at kryptovalutaer kan slutte å fungere, noe som gjør at verdien forsvinner helt», skriver BIS.

Konklusjonen fra BIS er at jo større kryptovalutaer blir jo mindre effektive blir de. Analysesjef Hyun Song Shin sammenligner digitale valutaer med fotballkort og Tamagotchi – det digitale kjæledyret som gikk som en farsott for 20 år siden.

– Uten bruke vil dette være helt verdiløst. Det er det samme om det dreier seg om et papir med et bilde på eller en digital mynt, sier den sørkoreanske analysesjefen til Reuters.(Vilkår)

- Det er klart at vi gjerne skulle vært nordmenn!
Kjetil Olsen og Annika Winsth, sjeføkonomer i Nordea Markets i henholdsvis Norge og Sverige møtte hverandre i økonomi-battle.
02:00
Publisert: