Den humanitære krisen rundt den afrikanske innsjøen regnes som verdens største og omfatter fire land: Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger.

I en ny rapport fra Plan International – «Adolescent Girls in Crisis: Voices from the Lake Chad Basin» – går det fram at jentene er svært utsatt for vold og menneskerettighetsbrudd. De risikerer både å bli angrepet og bortført av væpnede opprørere og å bli voldtatt i eget lokalmiljø.

Rapporten er basert på intervjuer med 449 jenter i alderen 10–19 år fra Kamerun, Niger og Nigeria. Den blir offentliggjort mandag, samme dag som det holdes en internasjonal konferanse i Berlin om krisen, der blant annet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal delta.

Konferansen er en oppfølging av giverkonferansen som ble arrangert i Oslo i februar i fjor.

– Må prioritere jentene

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, mener at jentenes svært utsatte situasjon må prege regjeringens humanitære strategi.

– En enslig mor på 13 på rømmen fra Boko Haram har helt andre behov enn en gutt på 6 og en kvinne på 42, selv om de er en del av den samme krisen. Men stemmene til jentene blir ikke hørt. De blir i stor grad oversett og faller mellom to stoler i det humanitære hjelpearbeidet, sier Partapuoli i en pressemelding i forbindelse med utgivelsen av rapporten.

Jentenes behov for trygghet og utdanning må prioriteres i det humanitære arbeidet, framholder hun.

Voldtas av sjefer

Rapporten viser at det er spesielt jenter som er atskilt fra familiene sine, som er mest utsatt. Mange av dem jobber som tjenere, og flere jenter i undersøkelsen forteller om tjenestejenter som blir voldtatt av sjefene sine.

Jentene risikerer også å bli voldtatt av unge gutter i nærmiljøet.

– Guttene kan voldta deg og ta alt du har av verdisaker, sier ei 13 år gammel jente fra Nigeria i rapporten.

Krisen rundt Tsjadsjøen er sammensatt og skyldes en rekke forhold, blant annet tørke og konkurranse om knappe ressurser som vann. Ulikhet og politisk marginalisering, samt konflikten med de ytterliggående gruppene Boko Haram og IS i Vest-Afrika har også bidratt til krisen, ifølge FN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: