Boris Johnson kalte inn regjeringen og de konservative politikerne i Parlamentet til et møte klokken 18.00 mandag kveld. En time senere talte han utenfor statsministerboligen i Downing Street og advarte medlemmer i det konservative partiet å stemme for et lovvedtak som hindrer brexit uten avtale 31. oktober.

– Jeg vil at alle skal vite – under ingen omstendigheter vil jeg be Brussel om en utsettelse. Vi kommer til å forlate EU 31. oktober, ingen «om» og «men».

Johnson uttalte at parlamentsmedlemmer som stemmer for lovforslaget ville ødelegge for forhandlingsposisjonen hans. I talen sa statsministeren at sannsynligheten for en avtale øker, og at han tror han vil klare det innen fristen.

Han advarte også mot å bruke nyvalg for å løse situasjonen.

– Jeg vil ikke ha et nytt valg, dere vil ikke ha et nytt valg, sa han.

Flere britiske medier, blant annet Mirror, melder mandag kveld at Johnson vil utlyse et nyvalg 14. oktober hvis avstemningen i Parlamentet mot ham.

Labour-leder Jeremy Corbyn tok mandag til orde for et nyvalg for å løse opp den fastlåste situasjonen.

– Det er folket, ikke en ikke-valgt statsminister, som bør bestemme vårt lands fremtid, skriver han på Twitter. Det er han som står bak lovforslaget som skal stemmes over i Parlamentet tirsdag.

– Er det én ting som kan holde oss tilbake i samtalene, er det hvis Brussel får en fornemmelse om at Parlamentet vil finne en måte å gå tilbake på resultatet av folkeavstemningen. Eller at parlamentsmedlemmer vil stemme - sammen med Jeremy Corbyn - for nok en meningsløs utsettelse. Jeg tror ikke de vil gjøre det. Jeg håper ikke de vil gjøre det, sa Johnson i talen.

I helgen advarte Johnson mot at parlamentsmedlemmene i Det konservative partiet som stemmer for forslaget vil bli kastet ut av partiet.

Tirsdag samles Parlamentet igjen etter sommerferien. Johnson har bestemt seg for å suspendere forsamlingen neste uke. Politikerne som prøver å unngå en hard brexit har derfor få dager på seg for å klare dette.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeion reagerte umiddelbart på talen fra Johnson. På Twitter skrev hun at det var temmelig åpenbart at Johnson ikke hadde noen plan for å få til en avtale, og at hvis Parlamentet ikke vil stoppe ham, så ender det med en hard brexit.

– Han må ikke komme unna med det, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.