Det store spørsmålet nå er om statsminister Boris Johnson vil gjøre alvor av sine tidligere uttalelser om å utlyse nyvalg hvis han ikke klarer å ta Storbritannia ut av EU innen fristen den 31. oktober.

Hele brexit-prosessen er nå satt på pause igjen.

Seier og nederlag

329 av de folkevalgte stemte for Johnsons brexitavtale mens 299 stemte mot i avstemningen tirsdag kveld. Men Johnson tapte avstemningen over tidsplanen for den videre prosessen med 308 mot 322.

Den første avstemningen er det største gjennombruddet for brexitprosessen siden folkeavstemningen i 2016 der britene med knapt flertall stemte for å gå ut av EU.

Men regjeringen tapte den neste avstemningen om en tre dager lang videre prosess der den siste avstemningen skulle holdes torsdag før lovforslaget sendes videre til Overhuset fredag.

I praksis betyr dette at Johnsons tidsplan ikke holder, og at en ny utsettelse er eneste løsning.

Brexit-hardlinerne kan også håpe på at EU avviser en ny utsettelse, noe som betyr en hard brexit neste uke, den 31. oktober. I opposisjonen er det flere som mener Johnson forsøker å fremprovosere nettopp en hard brexit.

– Vi må aksellerere forberedelsene for en hard brexit, sier Johnson nå tirsdag kveld.

Men det er svært sannsynlig at EU vil gi en ny utsettelse, rett og slett fordi det heller ikke er i EUs interesse med en uryddig skilsmisse.

Tilbake fra nederlag lørdag

Lørdag tok Parlamentet igjen kontroll og tvang regjeringen til å presentere de nødvendige lovendringene før det stemmes over avtaleteksten. Det gjentok seg mandag, da Underhusets leder avviste et nytt forsøk på å legge fram avtalen til en såkalt indikativ avstemning, som viser Parlamentets vilje men som ikke er bindende.

Sent på kvelden tirsdag la regjeringen derfor fram lovforslaget, men tapte den ambisiøs tidsplanen - «fast track brexit» - om å være ferdig med alle trinn i Underhuset innen torsdag kveld.

Det blir nå en ny runde onsdag, der representantene kan foreslå tillegg til regjeringens forslag. Da kan de for eksempel legge til betingelser som en tollunion eller en ny folkeavstemning.

Det første er uspiselig for mange som vil ha størst mulig avstand til EU, og det andre vil gjøre det umulig å komme i mål innen 31. oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.