Da Boris Johnson tok over som statsminister i juli lå Det konservative partiet og Labour omtrent likt på meningsmålingene, med rundt 25 prosent oppslutning hver. Siden da har Johnson stukket fra og får på dagens måling i Financial Times 36 prosent, mens Labour fortsatt ligger på 25 prosent. Den store taperen er Brexit-partiet som har falt fra over 20 prosent til 11 prosent.

Det store spørsmålet for det sannsynlige nyvalget i desember er om Johnson klarer å vinne tilbake det rene flertallet i parlamentet som han mistet tidligere i høst da rundt tyve konservative medlemmer meldte seg ut i protest mot en mulig «no deal». Bookmakerne holder Johnson som soleklar favoritt til å fortsette som statsminister, men med en 50/50 sjanse å få rent flertall.

Pundet styrket seg umiddelbart da det ble klart at det går mot nyvalg. Omsetningen av britisk statsgjeld har også tatt av tirsdag, rett og slett fordi markedene ser at brexit kan få store følger for den økonomiske utviklingen i Storbritannia fremover.

Åpent opprør i Labour

Labour går etter alt å dømme, og etter mye nøling, med på et nyvalg i desember, muligens den 11. eller 12. Han sier mandagens utsettelse av brexit i inntil tre måneder er god nok garanti for at Johnson ikke tar Storbritannia ut av EU uten en avtale – en såkalt «no deal».

Men kritikken innad i Labour mot Jeremy Corbyn er knallhard. Flere parlamentsmedlemmer mener partiet kastes til ulvene ved å gå med på en nyvalg på Boris Johnsons premisser, som de hevder. Blant dem Labour-representanten Barry Sheerman fra Huddersfield, som beskriver det som «ren galskap».

Sheerman hevder flertallet i Labours skyggeregjering er imot et nyvalg nå, og han varsler utmeldelser og brudd med partilinjen.

Bookmakerne gir også Labour elendige odds på mellom 16 og 23 mot én for å vinne valget.

Men hvis et flertall fra Labour følger partilinjen har Johnson det nødvendige to tredelers flertall i parlamentet for å utlyse nyvalg. Det kan skje alt tirsdag kveld, før det må godkjennes endelig i Overhuset, sannsynligvis senere denne uken.

Ingenting er avgjort før alt er avgjort

Valgutfallet kan bli helt avgjørende for brexit. BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg oppsummerer det slik:

  • De konservative håper på et rent flertall som kan banke gjennom statsminister Boris Johnsons brexitavtale.
  • Labour håper å bygge videre på det overraskende gode valgresultatet fra 2017 på 40 prosent, og partileder Jeremy Corbyn varsler tidenes valgkamp fra Labour. Hovedmålet er å unngå en «no deal brexit», men ellers er partiet ganske så splittet i denne saken.
  • Liberaldemokratene og Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) håper på et resultat som kan gi flertall for en ny folkeavstemning, og at brexit stoppes.
  • Brexit-partiet vil bare ha Storbritannia ut av EU så raskt som mulig, gjerne med en «no deal».

Førjulsvalg er noe helt nytt for britene, og valgresultatene har overrasket tidligere, særlig i disse brexittider. Sist da de konservative og Theresa May mistet det rente flertallet i 2017.

Klok av erfaring tar Kuenssberg ingenting for gitt, hverken når det gjelder brexit eller dato for nyvalg.

«Trekk pusten dypt, og ikke noter i kalenderen før alle stemmene i parlamentet for å støtte nyvalg er talt opp», skriver hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.