Boris Johnson skal ha mistet troen på å hale i land en brexit-avtale med EU. Men han insisterer på at Storbritannia skal forlate unionen innen fristen 31. oktober, og EU-land som jobber for en utsettelse vil han straffe. Det viser et dokument det britiske magasinet The Spectator har publisert.

Johnson var i en årrekke ansvarlig redaktør i The Spectator, som regnes som et konservativt magasin.

Frykter fiendtlig innblanding

Dokumentet magasinet har fått innsyn i viser at Johnson og den britiske regjeringen frykter «fiendtlig» innblanding i britisk politikk, noe som vil bli gjengjeldt.

Konkret frykter Johnson at enkelte EU-land vil presse og manipulere prosessen mot en utsettelse av brexit, i håp om at et nyvalg i Storbritannia kan gjøre at hele brexit reverseres.

Johnson gjør det klart at EU-land som stikker kjepper i hjulene for brexit skal straffes, og må stille bakerst i køen når nye samarbeidsavtaler skal inngås etter brexit.

«De som støtter en forsinkelse vil havne bakerst i køen», står det i notatet.

Forsvar og sikkerhet trekkes frem som eksempler på områder der britene vil nøle med å samarbeide med land de mener forsinker brexit.

Johnson selv sverger på at brexit skal gjennomføres innen fristen 31. oktober, selv om man innen da ikke kommer frem til en avtale – en såkalt «no deal» eller «hard brexit».

Liten sjanse for en avtale

Det lekkede notatet viser at London begynner å innse at det er svært liten sjanse for en avtale, i hvert fall innen fristen.

I praksis må hovedpunktene i en avtale da være klare før EU-toppmøtet i Brussel neste helg.

Det synes enda mindre sannsynlig etter at Johnson og forbundskansler Angela Merkel snakket sammen på telefon tidlig tirsdag. De to kom ikke noe nærmere en enighet om grensespørsmålet mellom Irland og Nord-Irland.

Kilder i den britiske regjeringen gikk etter samtalen ut og påsto at EU ville torpedere hele Langfredagsavtalen om fred i Nord-Irland. EU-president Donald Tusk svarte umiddelbart at Johnson spiller et idiotisk spill – «a stupid blame game.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.