– Jeg vet at det vil være folk som vil tvile på denne avgjørelsen, også folk her i salen, men ingen person har monopol på visdom, og hvis du ser i historien, er det det konservative partiet som har mest kunnskap om menneskelig natur. Det må vi se til at fortsetter, fortalte Boris Johnson mens han skuet utover valgsalen i London.

Litt forsinket kunne det konservative partiet i Storbritannia annonsere at Boris Johnson (55) er blitt valgt til den nye lederen. Dermed blir han også britenes neste statsminister.

– Vi skal bringe liv til landet og gjennomføre Brexit! ropte Johnson utover salen.

Johnson vant med 92.153 stemmer over sin konkurrent til lederposisjonen, Jeremy Hunt, som fikk 46.656 stemmer.

– Vi skal få brexit gjennomført på 31. oktober og ta fordel av alle muligheter det vil ta med seg med en ny glød av «dette kan vi gjøre», fortsatte han.

Johnson har tidligere vært både utenriksminister og ordfører i London.

I forkant av avstemmingen er det blitt klart at flere ministere, blant annet statssekretær i utdannelsesdepartementet, Anne Milton, og finansminister Philip Hammond har gått av, i frykt av å bli sparket ut av regjeringen til Johnson.

– Hvem er egentlig Boris Johnson? Vi vet ikke, men i Downing Street kan han ikke gjemme seg, sier BBCs reporter i en direktesending.

Forkjemper for brexit

Mellom 2001 og 2008 var han parlamentsmedlem, før han ble valgt inn igjen i 2015. Han var også en viktig frontfigur for brexit-kampanjen som vant frem under folkeavstemningen i 2016. Johnson har varslet at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, uansett om det er enighet om en avtale eller ikke.

Johnson er svært omstridt både i og utenfor De konservative. I 2004 mistet han jobben som nestleder og i skyggekabinettet etter å ha benektet at han hadde et forhold med en spaltist i The Telegraph, noe som viste seg å stemme. Han har også kommet med en rekke kontroversielle uttalelser om kvinner, afrikanere og andre statsledere. Det trekkes ofte frem at Johnson i forkant av folkeavstemningen sa at Storbritannia betaler 350 millioner pund i uken til EU, noe som ikke stemmer.

Blir sammenlignet med Trump

Flere har sammenlignet Johnson med Donald Trump, og han ble stemplet som den amerikanske presidentenes «puddel» da han tidligere i år unnlot å støtte den britiske ambassadøren i Washington.

Kandidatene er beskrevet som motpoler av ulike medier, hvor Johnson ble beskrevet som en «eksentrisk klovn» og Hunt som «trygg og kjedelig».

– Jeg leste i Financial Times i dag tidlig at jeg og partiet ser skremt ut. Da så jeg meg i speilet og kunne konstatere at jeg ikke ser skremt ut, og dere ser ikke så skremt ut heller, sa Johnsen.

– Jeg tror mange er skremte uansett, sa BBCs reporter etter Johnsons tale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.