Statsminister Boris Johnson klamret seg til makten i det lengste, og nektet å trekke seg frivillig. Men torsdag bekreftet han at han ikke lenger har støtte til å fortsette, at han trekker seg som partileder umiddelbart, men at han har planer om å fortsette som statsminister helt frem til etterfølgeren er klar. Det kan skje på Det konservative partiets landsmøte i oktober.
– Jeg vil at dere alle skal vite hvor trist jeg er for å måtte forlate verdens beste jobb, sier Johnson.
Han la skylden for sitt endelikt på flokkmentalitet i sitt eget parti og det politiske systemet, paradoksalt nok nettopp det samme parti og system som gjorde det mulig for ham å gripe makten for tre år siden.
Dette er favorittene
Det blir nå en intens sommer og høst med maktkamp i Det konservative partiet om hvem som skal flytte inn i statsministerboligen i Downing Street 10.
Selv om det ikke er noen åpenbar kronprins, er det enkelte som peker seg ut.
Forsvarsminister Ben Wallace har de siste månedene blitt stadig mer populær og leder racet, ifølge meningsmålerne hos YouGov som har loddet stemningen blant konservative partimedlemmer. Sky News utpeker Wallace som den største favoritten.
Bak ham følger tidligere handelsminister Penny Mordaunt og tidligere finansminister Rishi Sunak. Fortsatt ifølge YouGov, følger deretter tidligere samveldeminister Liz Truss, og Michael Gove, tidligere boligminister. Så følger Dominic Raab, som det siste knappe året har vært Johnsons visestatsminister, og mannen mange mener burde overtatt midlertidig som statsminister allerede nå.
Politisk kaos
Men Johnson ønsker altså å bli sittende som statsminister frem til høsten og lede den nye regjeringen han utnevnte torsdag morgen, muligens med et tynt håp om at partiet innen da har endret mening om at han må ut. Han kan også ha håp om at en opprivende lederstrid gjennom sommeren og høsten gjør at det åpner seg for at han kan fortsette.
Dette har fått flere toppolitikere til å reagere. Det gjelder også Johnsons tidligere rådgiver, Dominic Cummings.
– Kast ham ut i dag, ellers vil han forårsake kaos. Raab burde være midlertidig statsminister innen kvelden, skriver Cummings på Twitter, og sikter da til visestatsminister Dominic Raab, ifølge NTB.
Johnson sier en tidsplan for avgangen og valg av etterfølger skal legges frem neste uke.
Det britiske pundet styrket seg umiddelbart rundt 0,5 prosent mot amerikanske dollar på meldingene om at Boris Johnson trekker seg. Pundet styrket seg fra 1.193 til 1.199 mot dollar, da investorene reagerte positivt på at Johnson nå trer tilbake.
Exodus fra regjeringen
Til sammen hadde 54 konservative toppolitikere i og rundt Johnsons regjering trukket seg i protest i forkant av Johnsons avgang. Det var statsråder, statssekretærer og ledende konservative parlamentarikere.
Så sent som torsdag gikk ministeren for Nord-Irland, Brandon Lewis, og de seks statssekretærene Helen Whatley, Damian Hinds, George Freeman, Chris Philip, James Cartlidge og Guy Opperman av.
Lewis har tidligere vært flittig til å ta Johnson i forsvar, men skriver i oppsigelsesbrevet sitt at han ikke lenger ser at viktige verdier som ærlighet, integritet og gjensidig respekt blir opprettholdt i regjeringen.
Torsdag morgen gikk også utdanningsminister Michelle Donelan av etter bare to dager i jobben. Hun ble utnevnt som utdanningsminister 5. juli etter at hennes forgjenger, Nadhim Zahawi, ble utnevnt som finansminister, etter at hans forgjenger, Rishi Sunak, gikk av.
– Jeg ser ikke noen måte du kan fortsette som statsminister, skrev hun i oppsigelsesbrevet.
Nadhim Zahawi, som hadde vært finansminister i bare to dager, kom torsdag morgen også med en oppfordring til Johnson om å gå av.
Siste dråpen
Det har lenge vært misnøye med Johnson i hans eget, konservative parti, spesielt etter alle festskandalene under korona og lockdown, der statsministeren også ble bøtelagt. Johnson har også fått kritikk for sitt ofte meget omtrentlige forhold til sannheten, og påstander om direkte løgn.
Chris Pincher-skandalen var etter manges mening dråpen som fikk det til å renne over. Pincher ble nylig suspendert fra Det konservative partiet, og er anklaget for å ha tafset på to menn i fylla. Det kom også anklager mot ham i 2019, som Johnson skal ha visst om, men Pincher ble likevel utnevnt til en toppjobb i partiet.
Johnson sier han ikke husker å ha fått advarsler mot Pincher, noe mange ikke mener står til troende. Dette er grunnen mange ga som årsak er at de ikke lenger hadde tillit til statsministeren.
Labour-leder Keir Starmer sier beskjeden fra statsminister Boris Johnson om at han trekker seg er godt nytt for Storbritannia.
– Det burde skjedd for lenge siden. Han har alltid vært uegnet til vervet, sa Starmer i en uttalelse torsdag.
Boris Johnson har vært britisk statsminister i knapt tre år, etter at han fikk presset ut forgjenger og partifelle Theresa May.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.