Rundt klokken 22 lørdag kveld pløyde en hvit varebil ned fotgjengere på London Bridge, og fortsatte til Borough Market. Der hoppet de tre angriperne ut av bilen og stakk ned folk rundt seg med kniv. Politiet var raskt på åstedet, og skjøt og drepte de tre angriperne.
– De kommer jo fort til åstedet. Men menigmann lurer nok på hva som gjør at antiterrorpolitiet og etterretningen ikke klarer å avdekke og stoppe dette. Vi vet at antiterrorpolitiet avdekker veldig mye og stopper veldig mange terroranslag, men det er ikke følelsen menigmann sitter med. Og mange føler at mer må gjøres slik at dette ikke skjer igjen, førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om Storbritannia.
Frykt for lavere valgdeltagelse
Mustad mener det er for tidlig å si om angrepet kan være en del av er koordinert angrepsbølge i forbindelse med valget.
– Vi må vente og se om noen påtar seg ansvaret for dette, slik at det kan settes inn i en større etterretningssammenheng, sier han.
Mustad peker på at myndighetene overvåker disse miljøene tett, men at det samtidig er et stort dilemma å balansere et åpent demokrati med å ligge veldig tett på enkeltpersoner.
– Et valg er det viktigste som foregår i et demokrati. Det er nok en frykt nå for at et angrep så tett opp til valget skal holde folk unna valgurnene og at man får et enda lavere fremmøte. Det vil jo være et slag for demokratiet, sier Mustad.
Hvis gjerningsmennene igjen viser seg å være tilknyttet Midtøsten-grupper, kan man vente ny runde med debatt om immigrasjon og strengere kontroll, venter Mustad.
8. juni avholdes det britiske parlamentsvalget. Statsminister Theresa May og De konservative har mistet mye oppslutning den siste tiden. På de siste målingene har de konservative bare noen få prosents ledelse.
Lav fremmøteprosent vil trolig føre til at både De konservative og Labour, som er det fremste opposisjonspartiet, vil miste oppslutning, tror Mustad.
– Få etter slike hendelser som vil omfavne Labour
Samtidig mener Mustad det er for tidlig å si i hvilken retning et slikt angrep kan påvirke valget.
– Men vi har jo en liten pekepinn. Når slikt skjer, profitterer ofte partiet med sterkest sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier Mustad.
Storbritannia-eksperten peker på at De konservative er for hard brexit, begrenset immigrasjon og sterkere grensekontroll. Mens Labour ledet av Jeremy Corbyn som også vil bruke mye penger på kriminalitetsforebyggende tiltak, samtidig er for åpne grenser, soft brexit og ikke like opptatt av sikkerhets- og forsvarspolitikk som May.
– Og folk er jo kjent med hans gamle sympatier og at han på 1970- og 80-tallet var på arrangementer med IRA og Hamas. Labour har et ønske om et åpent samfunn der man ikke fordømmer grupper. Samtidig er det veldig få etter slike hendelser som vil omfavne Labour, sier Mustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.