Apple-aksjen passerte for første gang 300 dollar på torsdag. Selskapet har nå en børsverdi på 1330 milliarder dollar – mer enn en fordobling på 12 måneder. Apple startet fjoråret med å komme med et resultatvarsel, noe som sendte aksjekursen kraftig ned.

I år er situasjonen stikk motsatt. Etterspørselen etter Apple-produkter, i hovedsak Iphone, Ipod og Watch, skal ha vært veldig høy før jul. Også innholds- og abonnementstjenestene har hatt en sterk vekst,

I høst ventes det at Apple vil lansere sin første 5G-telefon – i konkurranse med Samsung og Huawei, som allerede har 5G-telefoner.

Fortsatt oppgang

Den høye etterspørselen etter forbrukerteknologiprodukter blir sett på som positivt for asiatiske underleverandører, som leverer det meste av komponenter. Databrikkeselskapene har lagt bak seg et vanskelig år – mye på grunn av usikkerheten fra handelskrigen mellom USA og Kina.

I morgentimene på fredag steg aksjekursen på Sør-Koreas største databrikkeselskap, SK Hynix, med tre prosent til en ny rekord. Selskapet er en viktig leverandør til hele verdens teknologisektor. Taiwan Semiconductor nærmer seg også en ny toppnotering.

Det var en bred børsoppgang i hele Asia fredag morgen. De ledende indeksene falt etter det ble kjent at en iransk general ble drept under et luftangrep i Irak.

De teknologitunge børsene i Sør-Korea og Taiwan steg med over en prosent etter åpning. Tokyo-børsen holder fortsatt stengt. Innkjøpssjefsindeksene for desember viser en positiv trend.

– Vi vil sannsynligvis se fortsatt oppgang – gitt at det har vært mye uro og konflikter i 2019. Investorer har ingen grunn til å sitte på kontanter – de bør investere alt. Det bidrar til å sende prisene på risikoinvesteringer høyere, sier sjefstrateg Seema Shah hos Principal Global Investors til Bloomberg.

Den amerikanske S&P 500-indeksen steg med 28,9 prosent i 2019 – det meste siden 2013, da indeksen steg med 29,6 prosent. Historien tyder på en fortsatt oppgang i 2020.

Når S&P 500-indeksen har steget med over 25 prosent i et år har den fortsatt med en i gjennomsnitt oppgang på seks prosent det påfølgende året i 67 prosent av tilfellene siden 1920, ifølge Wall Street Journal. Goldman Sachs venter en oppgang på 5,2 prosent i 2020.

«De fleste større aksjemarkedene hadde en sterk avslutning på 2019 og har startet 2020 som er i samsvar med julenisserallyet vi så rundt jul og nyttår. Det gjenspeiler optimismen om en sterkere global vekst i 2020 med pengepolitiske lettelser og en nedtrapping i handelsspenningene mellom USA og Kina», skriver sjeføkonom Shane Oliver hos AMP Capital i en morgenrapport.

Reduserer reservekrav

Den kinesiske sentralbanken kommer med en forsinket nyttårsgave på mandag, hvor bankenes reservekrav reduseres med 50 basispunktet. Dette vil tilføre den kinesiske økonomien nesten 1000 milliarder kroner i frisk likviditet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.