I andre halvår i 2020 hentet selskaper over hele verden inn 282 milliarder dollar fra investorer i kapitalemisjoner. Dette var en ny rekord. Allerede før inneværende halvår er avsluttet er rekorden slått med solid margin.

Sust forbi dotcom-epoken

Det er satt nye rekorder ved de amerikanske børsene i juni. Etter nervøsitet for teknologisektoren i vår har denne tatt seg inn igjen. Microsoft er blant annet på en all-time high. Totalt har selskaper fått inn nesten 350 milliarder dollar.

– Markedene fra New York til Hongkong har vært i fyr og flamme i første halvdel av dette året. De har sust forbi dotcom-epoken på slutten av 1990-tallet, sier direktør Aaron Arth hos Goldman Sachs i Asia til Bloomberg.

Asiatiske storselskaper har vært vinnerne. Energifornybarselskapet China Three Gorges Renewable Hentet inn 3,5 milliarder dollar tidligere i juni hva som var den største kinesiske børsnoteringen siden pandemien startet. Aksjekursen har steget med over 80 prosent.

Sørkoreanske SK Bioscience, amerikanske Agilon Health og PTT Oil & Retail fra Thailand er de andre vinnerne.

Årsrekorden fra 2007, hvor det ble hentet inn 420 milliarder dollar i emisjoner, ventes å bli slått med god margin.

På innsiden av en robotaxi – se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig
Førerløse robotaxier fra AutoX er allerede i drift i Shenzhen i Kina. Se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig foran Bloombergs Allen Wan og AutoX-grunnlegger Jianxion Xiao.
02:22
Publisert:

– Det er en viss usikkerhet på hvor lenge festen vil vare, men vi venter å se et travelt tredjekvartal, sier Saadi Soudavar, som leder avdeling for verdipapirer hos Deutsche Bank til Bloomberg.

Den amerikanske S&P 500-indeksen har steget med 15,6 prosent i år til en ny rekord. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har steget med 13 prosent siden nyttår. Det er en lang liste med selskaper som gjør seg klare for børsnotering.

Fra Kina til Wall Street

Den kinesiske Uber-konkurrenten Didi Chuxing Technology, som tilbyr transport- og logistikktjenester, skal hente inn fire milliarder dollar i forkant av en børsnotering i USA. Dette er en av de seks største børsnoteringene de siste ti årene.

Dette vil bli den største børsnoteringen av et internasjonalt selskap i USA siden internett- og teknologiselskapet Alibaba ble børsnotert i 2014. Det vil verdsette selskapet til rundt 67 milliarder dollar, ifølge South China Morning Post.

I børsprospektet definerer selskapet «mobilitet» til et marked som er verdt 6700 milliarder dollar. Markedsanalyser fra Mordor Intelligence og Research and Markets ligger på under en tiendedel.

Selskapet skal ha hatt et ønske om å bli børsnotert med en verdi på rundt 100 milliarder dollar (850 milliarder kroner).

– Didi har ikke et solid nok grunnlag til å forsvare en verdsettelse på 100 milliarder dollar. Veksten har flatet og det er ingen enkel sak å ekspandere internasjonalt, sier direktør Shen Meng hos investeringsbanken Chanson & Co. til Fortune Magazine.

Massive subsidier

Didi taper fortsatt penger og dette forverret seg under pandemien. De siste tre årene har Didi tapt 36,5 milliarder yuan (48 milliarder kroner). Omsetningen falt med 8,5 prosent i fjor – til 133,6 milliarder yuan.

– Den monopolistiske fordelen Didi har i Kina skyldes massive subsidier ved oppstarten. Pris er det viktigste for kundene og det enkleste verktøyet for denne typen selskaper, sier generalsekretær Cui Dongshu hos China Passenger Car Association til næringslivsavisen Caijing.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley og det singaporske statseide investeringsselskapet Temasek skal ha tegnet seg for aksjer til 1,25 milliarder dollar i Didi, ifølge Financial Times.

Japanske Softbank eier 21,5 prosent av aksjene i Didi via Vision Fund. Didi-konkurrenten Uber kastet kortene på det kinesiske markedet og solgte virksomheten til Didi med oppgjør i 12,8 prosent av aksjene i Didi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.