Etter et par dager med normale bevegelser er det en bred nedgang i Asia fra morgenen av. Den viktigste børsindeksen i Asia, Nikkei-indeksen i Japan, falt 2,32 prosent fredag. Tidligere på dagen var fallet godt over tre prosent.

Det svingte på Wall Street hele torsdag, men etter en oppgang ved børsstart pekte pilene ned og falt bratt på slutten av dagen. The MSCI Asia Pacific Index har falt med 2,4 prosent.

Investoren Jim Rogers, som stiftet Quantum-fondene sammen med George Soros i 1969, tror børsnedgangen vil fortsette.

– Når vi får et bear market – og vi vil få et bear market igjen – vil det være det verste i vår levetid. Det er gjeld overalt og den er mye, mye høyere nå, sier han i et intervju med Bloomberg News på fredag.

Definisjonen på et «bear market» er når aksjene faller med over 20 prosent innen en 52-ukersperiode.

Rogers har erfaring fra børskrisen i 1987, Asia-krisen ti år senere, it-kollapsen ved årtusenskiftet og finanskrisen for ti år siden. Dow Jones-indeksen falt fra over 14.000 i 2007 til 6.600 i 2009 – mer enn en halvering.

Forsterket av kinesisk nyttår

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har hatt de største svingningene og var fem prosent lavere i formiddagstimene. Dette kommer til tross for solide handelsstatistikker for januar, som på torsdag viste høy importvekst – men også en solid vekst i eksporten.

Det kinesiske markedet domineres av småinvestorer.

«Dagens børsfall i Asia skyldes nedgangen i USA i løpet av natten. Vi mener at nedgangen på det kinesiske markedet er blitt forsterket av at kinesiske investorer ønsker å selge seg ut før kinesisk nyttår starter», skriver sjefmarkedsstrateg Tai Hui hos JP Morgan Asset Management i en morgenrapport.

Hang Seng China Enterprises Index ved Hong Kong-børsen, hvor kinesiske selskaper og lokale selskaper som er eksponert til det kinesiske markedet inngår, har falt med over 13 prosent denne uken. Et fall på ti prosent defineres som en korreksjon.

Nøkkelindeksen Hang Seng nærmer seg en nedgang på ti prosent denne uken. Det er det største ukefallet siden finanskrisen i 2008. Mye av dette er knyttet opp mot det kinesiske markedet.

– Virker som et sjokk

Frem til torsdag hadde børsverdier på 450 milliarder dollar forsvunnet fra Hong Kong-børsen. For de globale markedene har nedgangen ført til «tap» på 5200 milliarder dollar (41.000 mrd. kroner), ifølge den siste oppdateringen fra CNBC. Rundt halvparten av dette kommer fra amerikanske aksjer.

Til sammenligning var det japanske bruttonasjonalproduktet var på 4939 milliarder dollar i 2016.

Det kinesiske eiendomsselskapet Country Garden Holdings var fjorårets børsvinner ved Hong Kong-børsen. Siden mandag har børsverdien falt med over en femtedel – til 275 milliarder Hong Kong-dollar (280 milliarder kroner). På fredag er kursen åtte prosent lavere.

Erfarne investorer er ikke overrasket over et børsfall på ti prosent.

– Det har vært en uvanlig lang periode med lav volatilitet og det gjør at dette virker alvorlig. De første 15 til 20 årene jeg startet, fra 1980 til 2000, var det en topp på ti prosent hvert eneste år. Nå er det så lenge siden sist så dette virker som et sjokk, sier konsernsjef Bill Smead hos Smead Cpaital Management til «Squawk Box Asia».(Vilkår)

I Kina, verdens største spilleøkonomi kan du ta universitetsutdannelse i dataspilling
01:28
Publisert: