I månedsvis har toppolitikere i USA kjempet om velgernes gunst. De første resultatene fra det amerikanske mellomvalget begynner å tikke fra delstatene mellom midnatt og klokken et natt til onsdag norsk tid.

I forkant venter den anerkjente analysesiden FiveThirtyEight en 84 prosents sjanse for at republikanerne vinner flertall i Representantenes hus. Sjansen for et republikansk flertall i Senatet anslås til 59 prosent.

Men hva skjer dersom republikanerne får flertall? Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank tror spenningen mellom USA og Kina kan øke. Krangelen om gjeldstaket og offentlige utgifter vil samtidig tilspisses. Det lover dårlig for det amerikanske rente- og aksjemarkedet, mener Johansen.

Mindre pengebruk

Gjennom partipolitiske budsjettmanøvre har den demokratiske presidenten Joe Biden økt skattene, lovet å ettergi studielån og økt koronastøtten. Manøvre en rekke økonomer mener har bidratt til å øke inflasjonen i USA.

Får republikanerne flertall i Kongressen – som består av Representantenes hus og Senatet – betyr det en bråstopp for Bidens pengebruk, sier Johansen.

– Bidens pengebruk er noe republikanerne kommer til å bruke mot ham i presidentvalget. Får de flertall i mellomvalget kommer partiet til å bruke de neste tolv månedene på å forsøke og reversere alt han har fått til.

Den brede børsindeksen S&P har siden 1950 i gjennomsnitt steget 15 prosent i de 12 månedene etter mellomvalget. Men oppgangen har ofte vært drevet av høyere forbruk fra myndighetene.

– Nå er det sannsynlig at myndighetenes forbruk blir lavere enn om demokratene har flertall, sier Anders Johansen, som mener dette vil være negativt for aksjemarkedet.

– Vi ser det som sannsynlig at det blir resesjon også i USA. Mindre pengebruk vil da være negativt for markedet siden det kan føre til en dypere resesjon.

Når folk har mindre penger å rutte med bruker de mindre på forbruk, noe som igjen er negativt for bedrifter.

Usikkerhet i rentemarkedet

Det er ingen hemmelighet at USAs statsgjeld øker for hvert år, og med ujevne mellomrom må det amerikanske gjeldstaket heves. I de tilfellene samme parti har både presidenten og flertallet i Kongressen er det en smal sak å enes om gjeldstaket. Men om republikanerne vinner vil debatten om gjeldstaket tilspisses. Det mener Johansen er negativt for rentemarkedet.

– Det har vært veldig store svingninger i rentemarkedet i år, sier Johansen.

Han legger til:

– Gjeldstaket begrenser låneopptak for regjeringen, og kan være en måte for republikanerne å begrense Bidens reformiver. Dette er det siste rentemarkedet trenger.

– Hvorfor er krangling om gjeldstaket og pengebruk negativt for rentemarkedet?

– Det fører til mer usikkerhet i rentemarkedet. I år har det vært større svingninger i dette markedet enn i aksjemarkedet, sier sjefstrategen.

Mer utenriks

Det beste, men også det minst sannsynlige, utfallet for aksjemarkedet ville være om demokratene har kontroll i Kongressen etter som det sikrer økt forbruk fra myndighetene, mener Johansen.

– Får republikanerne kun flertall i Kongressen blir det vanskelig å gjennomføre politikk for noen av partiene. Dermed vil trolig fokus dreies mot etterforskning av Bidens regjeringstid. Det er en risiko for at Biden blir stilt for riksrett, sier Johansen.

Dette ble bekreftet av republikanernes mindretallsleder Kevin McCarthy mandag kveld. Får republikanerne flertall vil det gjennomføres en granskning av Biden, som vil dreie seg om tilbaketrekningen fra Afghanistan og opprinnelsen til koronapandemien.

Johansen tror også Biden i større grad vil rette fokus mot utenrikspolitikken, noe han mener kan føre til at det legges press på den allerede spente dialogen mellom USA og Kina.

– Markedet liker ikke økende usikkerhet her, sier Johansen.

Skatter og energi

Vinner republikanerne, kan amerikanske selskaper nyte godt av republikanernes skattepolitikk. Demokratene var kun én stemme fra å heve selskapsskattesatsen til 25 prosent og innføre en global minstesats for selskapsskatt. Sikrer republikanerne kongressflertall vil muligheten for en slik skattesats være lik null, det samme gjelder en uventet straffeskatt for oljeselskapene, skriver Bloomberg.

Biden truet nylig oljeselskapene med straffeskatt og restriksjoner om de ikke bruker sine rekordinntekter i kjølvannet av Ukraina-krigen til å øke produksjonen og senke kostnadene for amerikanere.

Samtidig har republikanerne sagt at de ved flertall vil presse på for å forlenge skattekuttene Donald Trump fikk gjennomslag for i 2017.

Anbefaler å stemme republikansk

Den nybakte Twitter-eieren, Elon Musk, gikk mandag kveld aktivt ut og oppfordret «selvtenkende» amerikanske velgere til å stemme republikansk i årets mellomvalg.

«Delt makt begrenser de verste utskeielsene til begge partier, derfor anbefaler jeg å stemme for en republikansk kongress», tvitret Musk.

På spørsmål om hva Johansen selv tror vil være utfallet av mellomvalget 2022, svarer han:

– Basert på at energiprisene har steget noe i det siste – noe Biden har forsøkt å unngå for enhver pris, ved både å be til Opec, frigjøre olje fra de strategiske lagrene og ved å forsøkte og angripe de store oljeselskapene som tjener mye på høye energipriser – holder jeg en liten knapp på republikansk seier i begge kamre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.