Fra begynnelsen av 1980-tallet og de neste 20 årene kunne ikke General Electric gjøre noe feil. Under ledelse av Jack Welch økte børsverdien med over 4000 prosent fra 1981 til 2001, og selskapet var verdens mest verdifulle.

Industriselskaper mistet innflytelse

En epoke er for lengst over for konglomeratet som har kvittet seg med en rekke virksomheter siden finanskrisen for ti år siden. Storselskaper over hele verden kopierte forretningsmetodikkformelen «Six Sigma» og sørget for kvalitetsforbedringer og redusering av risiko.

Nå forsvinner General Electric (GE) fra børsindeksen Dow Jones Industrial Average, som består av de 30 utvalgte storselskaper ved New York-børsen. Indeksen skal representere et bredt utvalg av selskaper – ikke bare industriselskaper.

Tirsdag ettermiddag besluttet S&P Dow Jones Indices, som utarbeider indeksen, at General Electric skal fjernes fra indeksen.

– Den amerikanske økonomien har endret seg. Forbruker-, finans-, helse- og teknologiselskaper er mer fremtredende nå. Den relative betydningen av industriselskaper er mindre, sier direktør David Blitzer i en kommentar.

Han legger til at endringen vil gjøre at indeksen kan måle økonomien og aksjemarkedet bedre.

Det har lenge vært en uskreven regel om at aksjekursen på et selskap som inngår i indeksen ikke skal være priset lavere enn en tiendedel av den høyeste aksjekursen. General Electric ligger på under 13 dollar, mens Boeings aksjekurs ligger over 340 dollar.

«Den lave aksjekursen gjør at selskapet har en vekting i indeksen på under et halvt prosentpoeng», skriver S&P Dow Jones Indices.

GEs største tabbe

General Electric, som var med da indeksen først ble etablert i 1896, ble kastet ut etter kort tid før selskapet ble gjenopptatt i 1907. GE er det siste av de opprinnelige industriselskapene som dominerte den amerikanske børsen i et århundre.

«GEs største tabbe er å fortsette å gjøre hva som føles sikkert og trygt», skriver forfatter av boken «Unsafe Thinking: How to Be Nimble and Bold When You Need It Most», i et innlegg hos Marketwatch.

Mohamed A. El-Erian, som er sjefrådgiver for økonomi hos finansinstitusjonen Allianz, mener dette er en viktig påminnelse om hvordan situasjonen kan endres – selv for de mest dominerende selskapene.

«Dette er en tankevekker som illustrerer hvordan situasjonen av de mest dominerende selskapene kan endres. Dette gjelder også for personer og regjeringer. Spør deg selv; hvem ville ha trodd at dette kunne ha skjedd for ti år siden? Hva som engang var utenkelig, har nå skjedd», skriver han på Twitter.

Selskapet blir erstattet av Walgreens Boots Alliance Inc., som blant annet eier farmasikjeden Boots. GEs aksjekurs falt med 1,5 prosent når beslutningen ble kjent og Walgreens steg med 2,5 prosent.(Vilkår)

– Det har vært dårlige meningsmålinger, lekkasjer fra sentralstyremøte og krangling om sommerfest
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Arbeiderpartiets oppsummering.
01:43
Publisert: