Til tross for julefeiring og ferie for mange investorer har det vært en dramatisk uke på markedene. På julaften stupte de amerikanske børsene – selv om børsene kun holdt åpne halv dag. Etter en fridag endte 2. juledag med en oppgang som vil gå inn i historiebøkene.

Oljeprisen steg med over åtte prosent og nordsjøolje ble omsatt til over 56 dollar fatet onsdag. Den har falt i asiatisk handel og ligger på 54,7 dollar fatet i morgentimene.

«Ingen resesjon nå»

Av de 500 selskapene som inngår i S&P 500-indeksen var Newmont Mining det eneste selskapet som falt ved New York-børsen på onsdag. Dette er historisk og slo den forrige rekorden fra 2001.

På mandag falt alle de 30 selskapene i Dow Jones-indeksen. På onsdag var det oppgang for alle selskapene i indeksen. Det er første gang dette har skjedd siden 2005.

De amerikanske nøkkelindeksene steg med over 4,5 prosent og unngikk dermed å havne i et «bear market», hvor indeksene faller med 20 prosent fra toppen.

– Det har vært tidligere hendelser med et fall på 20 prosent og vi har havnet i en resesjon. Dette er et eksempel på at markedet foreløpig har skjønt at en resesjon ikke er nært forestående. En nedgang på 20 prosent gir ingen mening. Det sier en del at vi ikke offisielt havnet i et «bear market», sier investeringsdirektør Chris Zaccarelli hos Independent Advisor Allianze til Bloomberg.

Nesten halvparten av oppgangen i Dow Jones-indeksen kom den siste handelstimen. Amazon, Facebook og Netflix steg alle med over åtte prosent. De amerikanske kjøpesenterkjedene Kohl’s og Macy’s steg med 10 og syv prosent etter julehandelen var bedre enn ventet.

En viktig påminnelse

Oppgangen fortsetter i Asia på torsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er tilbake på over 20.000 med en oppgang på 3,88 prosent torsdag. I løpet av tredje kvartal har nøkkelindeksen falt med over 17 prosent.

– Fryktspredningen og dommedagsprofetiene var ikke basert på de underliggende forutsetningene i den amerikanske økonomien. Det er mye penger som er lagt til side og venter på å investeres. Dette er en v viktig påminnelse om at en aldri må undervurdere kjøpekraften til amerikanske forbrukere, sier handelsdirektør Stephen Innes ved Oanda Corp. til Bloomberg.

Svakeste vekst på 29 år

Det kan være større problemer for den kinesiske økonomien. For første gang på nesten tre år falt resultatene i de største industriselskapene i november. Dette kan føre til lavere investeringsvekst.

– Det viktigste for oss neste år er å overleve. Vi vil være mer forsiktige med investeringer, sier styreformann Jiang Ming hos Tianming Group til Reuters.

Den kinesiske økonomien vil få den svakeste veksten på 29 år i 2019, basert på gjennomsnittlige prognoser fra 32 makroøkonomer slår til, ifølge Nikkei.

Handelskrigen med USA vil redusere den økonomiske veksten med mellom 0,6 og 0,8 prosentpoeng, ifølge Everbright Sun Hung Kai. Konsensus ligger på 6,2 prosent økonomisk vekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Derfor er de som gifter seg smarte
02:12
Publisert: