Masayoshi Son har de siste 35 årene bygd opp en av Japans største privatformuer med selskapet Softbank. Grunnlaget ble lagt med import av Microsoft-programvare på 1980-tallet. Ti år senere var han blant de første og største investorene i den amerikanske internettsektoren.

Masayoshi Son har tro på USA under Donald Trump som president.

– Vi skal investere 50 milliarder dollar i USA og skape 50.000 nye arbeidsplasser. Vi skal investere i oppstartsselskaper, sa Son etter å ha møtt Donald Trump i Trump Tower i New York City.

Peter Thiel, teknologiinvestor og medlem av Donald Trumps overgangsteam.
Peter Thiel, teknologiinvestor og medlem av Donald Trumps overgangsteam. (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix)

Pengene vil komme fra et nyetablert teknologifond som Softbank etablerte sammen med et saudiarabisk investeringsfond i høst. Fondet har rundt 100 milliarder dollar tilgjengelig, og det er planer om å øke summen.

Det var Son som tok initiativet til møtet. Trump skriver i en Twitter-melding at Son hadde sagt at «han ville aldri ha forpliktet seg til disse investeringene hvis Trump ikke hadde vunnet valget».

Nese for nye trender

Son er kjent for å ta høy risiko, men også for å ha en god nese for å identifisere nye trender – og muligheter – tidlig. Dette har han vist med investeringer i selskaper som Yahoo, Alibaba og indiske oppstartsselskaper.

Ved årtusenskiftet hadde han en formue på over 70 milliarder dollar (600 mrd. kroner) fra investeringer i internett- og teknologiaksjer. Det meste forsvant da boblen sprakk i år 2000.

Han satset på oppstartsselskaper, blant annet 20 millioner dollar på kinesiske Alibaba. Formuen er tilbake på over 15 milliarder dollar.

Trump-effekt

Den japanske entreprenøren viste frem dokumenter til journalister i lobbyen på Trump Tower etter møtet. Logoen til det taiwanske selskapet Foxconn var synlig på dokumentene. Foxconn har vært Apples viktigste samarbeidspartner siden slutten av 1990-tallet.

Son og Foxconns grunnlegger har investert i flere selskaper sammen og vil blant annet satse i fellesskap i India. I en kort uttalelse bekrefter Foxconn at selskapet vurderer investeringer i USA. Ifølge taiwanske medier skal det være på rundt 60 milliarder kroner.

«Omfanget av potensielle investeringer i USA er ikke klart. Vi vil kunngjøre detaljene etter at vi har ført direkte samtaler og forhandlinger mellom vår ledelse og amerikanske tjenestemenn», skriver selskapet i en pressemelding på onsdag.

Softbanks aksjekurs steg med 6,2 prosent ved Tokyo-børsen på onsdag – tilsvarende en papirgevinst på 33 milliarder kroner for selskapets aksjonærer – etter at møtet ble kjent.

– Nå ser markedet på Softbank som en Trump-relatert aksje. Det er årsaken til at markedet ser positivt på møtet, sier forvalter Fumio Matsumoto hos Dalton Capital i Tokyo til Reuters.

Teknologitoppmøte

De fleste i den amerikanske teknologiindustrien støttet Hillary Clinton under valgkampen. Silicon Valley-investoren Peter Thiel, som grunnla betalingstjenesten PayPal på 1990-tallet og var blant de første investorene i Facebook med en investering på 500.000 dollar i 2004, fulgte ikke strømmen.

Thiel er medlem av Donald Trumps overgangsteam med rådgivere før Trump blir innsatt som president om seks uker. Neste onsdag er amerikanske teknologitopper fra blant annet Silicon Valley invitert til Trump Tower for å møte USAs neste president, ifølge USA Today.

I forrige uke ble det etablert et næringslivsråd som skal gi Trump råd om hvordan han kan tilrettelegge for at amerikanske selskaper får bedre vilkår og mulighet til å vokse i USA. Konsernsjefene for Blackstone, Disney, General Motors, Wal-Mart og IBM inngår i rådet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.