Den tidligere offiseren Jair Messias Bolsonaro har ifølge de siste meningsmålingene støtte fra 32 prosent av velgerne og leder dermed klart på venstrekandidaten Fernando Haddad som får 21 prosent.

Mens Bolsonaro har gått frem på målingene frem mot valget, har den tidligere Sao Paulo-ordføreren Haddad gått tilbake. De øvrige kandidatene virker sjanseløse.

Brasil-kjennere beskriver Bolsonaro som en høyreekstremist, som har kommet med en rekke svært kontroversiell uttalelser.

Borgerkrig

Den tidligere kapteinen har blant annet argumentert med at valg ikke vil løse Brasils problemer.

– Bare borgerkrig kan løse landets problemer, har han hevdet.

– Han inntar enda mer ekstreme posisjoner enn det USAs president Donald Trump gjør og oppleves som kraftig antifeministisk, sier Torsten Wetterblad ved Latinamerikainstitutet i Sverige.

Han tror Bolsonaro i først vil gå seirende ut av kappløpet mot Haddad.

Polarisert

– Det er to kandidater fra helt ulike politiske leire. Men det brasilianske samfunnet er da også polarisert på en helt annen måte enn tidligere, sier Wetterblad.

Brasil har i flere år kjempet med en katastrofal økonomi, høy arbeidsledighet og svak valuta. Dette har skapt dype kløfter og gitt grobunn for Bolsonaros ytterliggående høyrepolitikk, mener Wetterblad.

Så å si alle de politiske partiene i landet har vært involvert i den store korrupsjonsskandalen som knyttes til det statlige oljeselskapet Petrobras, noe som har bidratt til utbredt politikerforakt og raseri blant mange brasilianere.

Massiv korrupsjon

Arbeiderpartiets Dilma Rousseff, som overtok som president etter sin populære partikollega Luiz Inacio «Lula» da Silva, ble stilt for riksrett og avsatt i 2016, anklaget for å ha feilinformert om budsjettet.

Mange mener at hun ble offer for et politisk spill, satt i scene av visepresident Michel Temer, som overtok presidentposten etter henne. Nå er også han anklaget for korrupsjon.

Lula, som brasilianere flest ifølge meningsmålingene ønsker som president, soner en dom for korrupsjon og fikk ikke lov å stille til valg.

Ikke sikkert

Bolsonaro har hittil gått fri for alvorlige korrupsjonsanklager, noe Wetterblad mener at han har tjent på. Selv om offiseren etter alt å dømme vinner første valgomgang, er det slett ikke sikkert at han ender opp som president, tror han.

Sentrumspolitikeren Ciro Gomes, som ligger på tredjeplass på målingene, vil trolig oppfordre sine tilhengere til å stemme på Haddad i andre valgomgang. Det kan bli avgjørende, mener Wetterblad, som tror Haddad da kan stikke av med seieren.

– Men det kan også ende med at velgerne protesterer og stemmer blankt i andre valgomgang, eller at de ikke stemmer i det hele tatt, selv om det er obligatorisk, sier han.

Hyller kuppmakere

Dersom Bolsonaro vinner, vil Latin-Amerikas største land ende opp med en president som har snakket nedsettende om kvinner og svarte, og som er uttalt motstander av abort og likekjønnede ekteskap.

Haddads arbeiderparti la i valgkampinnspurten ut en video på Twitter som inneholdt bilder av Hitler sammen med flere av Bolsonaros støtende og antidemokratiske kommentarer.

Bolsonaro er også klimaskeptiker og kan komme til å gjøre som Donald Trump og trekke regnskoglandet Brasil fra Parisavtalen, og han hyller også militærregimene som styrte landet på 1960- og 70-tallet

Han har også gjort det klart at han ikke vil akseptere noe valgnederlag, og kritikere mener derfor at han kan være troende til å forsøke seg på et kupp, noe tilhengere innen landets forsvar og næringsliv vil applaudere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller deg det viktigste du bør vite om mandagens statsbudsjett
02:19
Publisert: