Høyrepopulisten Jair Bolsonaro er storfavoritt i presidentvalget i Brasil søndag. Han får 57 prosent oppslutning på den siste målingen fra Ibope, mot 43 prosent for motkandidaten Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (PT).
Selv om Haddad har tatt noe innpå de siste ukene, vil alt annet enn en seier for Bolsonaro være en politisk jordskjelv. Bolsonaro vant også første runde for tre uker siden klart.
Vil bare at det er over
– I næringslivet venter man bare på at valget er over, så man vet hva man har å forholde seg til, sier Svein Harald Øygard, seniorpartner i Sparebank 1 Markets.
Han kjenner Brasil meget godt etter en årrekke med å lede McKinseys arbeid med energi i Latin-Amerika fra den brasilianske oljehovedstaden Rio de Janeiro.
Han sier det er en helt vanlig holdning i Brasil at man vil avvente og se til etter valget.
– I opptil ett år før et valg i Brasil er holdningen at beslutninger må vente til etter valget. Landet stopper opp, på en måte vi ikke kjenner fra Norge.
Velsignelse ble forbannelse
Øygard mener særlig energisektoren i Brasil nå de siste par årene har vært inne på et godt spor.
– Før 2007 åpnet man opp oljesektoren og profesjonaliserte. Så kom de store funnene fra reservoarer under tykke saltlag, såkalt pre-salt. Det startet en ressursnasjonalisme der man la alle eggene i én kurv, som man så slengte i veggen. Statsoljeselskapet Petrobras fikk monopol, men ble tappet for ressurser, pålagt ikke-økonomiske oppgaver og utsatt for korrupsjon, slik at de mistet sin evne til å levere. Velsignelsen fra gigantfunnene ble en forbannelse, sier Øygard.
Øygard gir Arbeiderpartiet (PT), som satt med presidentmakten, mye av skylden for at det gikk så galt. Men han peker og på at det alt for to-tre år siden ble startet en reform- og liberaliseringsprosess som nå kaster frukter av seg.
Flere store lisensrunder de siste par årene har fått alle de ledende oljeselskapene i verden, inkludert Equinor, til å strømme til med sjekkheftene åpne. ExxonMobil, Shell, BP og Total har alle redusert sine posisjoner i Norge. Samtidig satser de massivt i Brasil.
– Pendelen har svingt tilbake og hele det globale toppsjiktet har kastet seg inn i Brasil. Brasil er nå det landet i verden der det satses mest i oljesektoren, sier Øygard.
Vil putre videre
Om det blir Bolsonaro eller Haddad på søndag tror han er mindre viktig.
– Det er startet en prosess, og det vil nok putre videre uansett hvem som vinner, sier Øygard.
Selv om Bolsonaro har en giftig retorikk mot alt som er utenlandsk, mener Øygard de utenlandske selskapene har lite å frykte. Bolsonaro er da også markedenes favoritt.
Når det gjelder Haddad og PT sier han at det er krefter i partiet, de såkalte «partiideologene», som er klart næringslivsfiendtlige. Men at man samtidig må huske at det var PT som startet de positive reformene, tross indre partisplid.
– De så hvor ille alt var blitt. Men, noen lukker øynene, selv for dette, sier Øygard.
Han mener hele valget, også i næringslivet, er preget at man stemmer mot noe, ikke for noe. Folk stemmer PT fordi man er imot Bolsonaros kvinnefiendtlighet, militarisme og hatideologi. Mens mange som stemmer for Bolsonaro gjør det fordi de er imot PT og vanstyret under Dilma.
– Næringslivet og markedene er mer redd for ideologene i PT enn for Bolsonaro, sier Øygard.
Verdens mest lukkede økonomi
Øygard har også bak seg en kort karriere som sentralbanksjef på Island, da han i 2009 ble hentet inn for å rydde opp etter bakkollapsen og finanskrisen.
Han beskriver Brasil som et land som har vært i økonomisk tilbakegang i snart fem år nå.
Øygard mener Brasil har alt i sine egne hender, og ikke kan skylde på noen andre når det går galt. Brasil er for alle praktiske formål en stormakt lukket inne av handelsbegrensninger. Kun tre prosent av økonomien er konkurranseutsatt eksport. Oljelandet Brasil eksporterer ikke engang olje, men bruker alt selv.
– Brasil er verdens mest lukkede økonomi, av alle land med økonomisk statistikk, og Nord-Korea. Dermed er fokuset på produktivitet og konkurranse for svakt, sier han.
– Hva ville du gjort hvis du var sentralbanksjef i Brasil?
– For å si det som det er, for Brasil kreves det ikke mer enn at man slutter å gjøre åpenbart dumme ting, sier Øygard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.