Brasilianske Ana Cristina Siqueira Valle (51) kom til Oslo i 2008/09, sammen med sin da tiårige sønn Renan. Ekteskapet med den brasilianske politikeren og tidligere hærkapteinen Jair Bolsonaro hadde brutt sammen, og hun trengte å få problemene hjemme på avstand.

Juristen Valle, som hadde en karriere bak seg som politisk sekretær og rådgiver på høyeste nivå i Rio de Janeiro og i Kongressen i Brasília, møtte etter hvert en mann fra Halden.

– Vi traff hverandre første gang i Oslo, desember 2010. Kona hadde da bodd cirka to år i Oslo. Vi ble samboere i Halden mars 2011 og giftet oss 9. desember samme år, sier Jan Raymond Hansen (48), snekker, byggmester og takstmann i Halden.

Norsk-brasilianske Ana Cristina Valle, alias Cristina Bolsonaro, driver valgkamp i byen Volta Redonda i delstaten Rio de Janeiro. Den gule t-skjorten hennes viser støtte til eksmannen som presidentkandidat. Bak hennes norske ektemann Jan Raymond Hansen, flankert av byens politikorps.
Norsk-brasilianske Ana Cristina Valle, alias Cristina Bolsonaro, driver valgkamp i byen Volta Redonda i delstaten Rio de Janeiro. Den gule t-skjorten hennes viser støtte til eksmannen som presidentkandidat. Bak hennes norske ektemann Jan Raymond Hansen, flankert av byens politikorps. (Foto: Privat/Jan Raymond Hansen)

Sønnen Renan var da tilbake i Brasil hos sin far, og det spente forholdet mellom de tidligere ektefellene hadde stabilisert seg. Bolsonaro fortsatte sin politiske karriere i hjemlandet, og han giftet seg snart for tredje gang med 25 år yngre Michelle.

Bolsonaro, som ofte beskrives som en nasjonalistisk populist langt ute på høyrefløyen, er nå blant to favoritter til å bli Brasils neste president.

Ekskonen på sin side jobbet litt som dagmamma i Halden, og pendlet jevnlig tilbake til Brasil, der sønnen og familien er.

Brev fra ambassaden

Men nå har det turbulente ekteskapsbruddet mellom Bolsonaro og Valle blitt et hett tema i den brasilianske valgkampen. De siste ukene har brasilianske medier og opposisjonspolitikere lett febrilsk etter den norske asylsøknaden som Valle angivelig leverte til norske myndigheter, i håp om å finne lite flatterende fakta om den omstridte presidentkandidaten.

Avisen Folha de S. Paulo fikk tak i et hastebrev fra Brasils ambassade i Norge hjem til utenriksdepartementet Itamaraty i Brasil, datert 28. juli 2011. Der skriver visekonsulen at Valle hadde flyktet til Norge på grunn av drapstrusler fra eksmannen, og at hun vurderte å søke asyl i Norge. I brevet opplyses det også at moren opplyser til ambassaden at deres felles sønn er med henne og i god behold.

Ambassaden gjorde disse undersøkelsene ifølge brasilianske medier etter påtrykk fra faren, som beskyldte ekskonen for å ha ulovlig kidnappet sønnen. Paret sto da midt i en rettsfeide i Brasil om samvær og foreldreansvar for sønnen.

Valle tar i dag avstand fra opplysningene i brevet, og til brasilianske medier beskriver hun opplysningene som «utdaterte». Hun bestrider også brevets autentisitet. Bolsonaro avviser også å ha kommet med trusler.

Avviser trusler

DN har ikke lykkes å komme i kontakt med Valle, men hennes norske ektemann avviser opplysningene i ambassadebrevet.

– Den brasilianske ambassaden i Oslo har aldri fått noen slike opplysninger fra min kone. Det var kun meg ambassaden snakket med den gang. Vi mener at dette må være en form for svertekampanje. Personen som ringte meg fra ambassaden snakket godt norsk, så dette kunne neppe misforstås, sier Hansen.

Daværende visekonsul Matheus Henrique Zóqui vil ikke kommentere brevet, men Brasils daværende ambassadør i Oslo, Carlos Henrique Cardim, som i dag er professor ved Universitetet i Brasília, sier til avisen Folha at han husker både brevet og telefonsamtaler med Bolsonaro i sakens anledning.

En kilde DN har snakket med i det brasilianske miljøet i Oslo bekrefter også opplysningene i ambassadebrevet. Det samme gjør kilder i Norge til den brasilianske avisen.

Opplysninger fra Valle om en strid med eksmannen om blant annet en bankboks med smykker og andre verdier gjør saken ekstra pikant i Brasil, fordi bankboksen skulle inneholde midler han skulle deklarert som parlamentariker.

Drahjelp av krisen

Hansen beskriver situasjonen som «uvirkelig» etter ambassadebrevet, med et enormt påtrykk fra både brasilianske og internasjonale medier.

Kona ble norsk statsborger i år, men har de siste årene oppholdt seg mye i Brasil, der paret har bygget et hus i hennes hjemby Resende i delstaten Rio de Janeiro. Huset sto ferdig for to år siden, og kona er tilbake i politikken som stabssjef for en lokal politiker.

Nå satser hun på en egen politisk karriere på nasjonalt plan, i delstatsforsamlingen i Brasília. Hansen sier hun for noen måneder ble spurt om å stille som kandidat for partiet Podemos, et mindre, populistisk parti med en agenda for direkte demokrati og kamp mot korrupsjon.

– En nærmest uvirkelig drøm som hun takket ja til, sier Hansen.

Nå under valgkampen er han i Brasil for å støtte kona foran valget på søndag. Som én av to partnere i et lite byggmesterfirma i Halden har han arbeidsmessig fleksibilitet.

– Når jeg er i Brasil så tar jeg meg av kontorarbeider for firmaet, sier Hansen.

Han mener det han beskriver som en svertekampanje har vært positivt både for eksmannen og kona, som han mener har gode sjanser for å bli valgt.

– Saken har påvirket kandidaturet til både Jair Bolsonaro og min kone positivt, sier Hansen.

Skiftet til eksmannens navn

Forliket etter skilsmissen innebar også at presidentkandidaten gikk med på at ekskonen kan bruke hans navn, og Valle stiller som kandidat under navnet Cristina Bolsonaro.

– Hun byttet navn til Bolsonaro for at folk bedre skal vite hvem hun er. Noe som har fungert meget godt, sier Hansen.

Hun støtter også aktivt eksmannen i presidentvalgkampen, selv om hans parti og agenda ligger langt til høyre for hennes parti.

Hansen sier eksmannen ikke offentlig støtter henne, fordi han tilhører et annet parti. Selv har han ikke møtt eksmannen, Brasils mulig nye president.

– Han er en meget opptatt mann, sier Hansen.

Sønnen til Bolsonaro, jusstudenten Renan (20), har kastet seg aktivt inn i morens valgkamp. Ifølge brasilianske medier, som O Globo, vil han bruke etternavnet og familiens nettverk for å på sikt fremme sine egne politiske ambisjoner.

Men Hansen er mest opptatt av hvordan det går med kona på søndag.

– Det som nå skjer her er som en uvirkelig drøm som nå kan gå i oppfyllelse. Lykkes dette, så vil Ana gjøre så godt hun kan for å påvirke Brasil positivt, sier Jan Raymond Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: