Brasil har nå vel 4600 bekreftede koronadødsfall, og er i ferd med å gå forbi Kina. Det er store problemer med testing og sykehuskapasitet, og CNBC samt flere andre medier har utpekt Brasil som et «hotspot» for koronasmitte i Sør-Amerika.
Benedicte Bull, Latin-Amerika-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sier de forholdsmessige dødstallene i seg selv ikke er spesielt høye i Brasil, men at det hefter stor usikkerhet ved statistikkene, også i Brasil.
– Det som har skapt raseri i Brasil er at president Bolsonaro ikke tar koronasmitten alvorlig. Folk følger med på hva som skjer, særlig i Sør-Europa, og dette gjør at folk blir redde, sier Bull.
Bosonaro omtaler selv koronasmitten som en «lett influensa», og han bryter demonstrativt oppfordringene om sosial distansering. Presidenten, som ofte omtales som «tropenes Trump», har også offentlig støttet demonstranter som krever lettelser i de strenge smitteverntiltakene og gjenåpning av økonomien.
Politisk og økonomisk trøbbel
Midt under koronakrisen fikk også den populære og omstridte justisministeren Sergio Moro nok, og rett før helgen trakk han seg. Moro ble kjent for å være hard i klypen som føderal dommer i det som ofte omtales som verdens største korrupsjonssak, «Operasjon Bilvask», som avslørte omfattende underslag og maktmisbruk i Brasil, både blant politikere, embetsmenn og næringslivsledere.
Bolsonaro klarte å overtale Moro til å bli justisminister da han overtok som president ved årsskiftet i fjor. Men etter vel et år fikk Moro nok og gikk av med beskyldninger om maktmisbruk og ulovlig innblanding i politiets arbeid fra Bolsonaro for å oppnå egen politisk vinning.
Bull forklarer at Bosonaro alt har mistet mye av støtten fra de militære, og at håndteringen av koronakrisen har ført til stadige konfrontasjoner mellom presidenten og mektige delstatsguvernører og ordførere.
Koronakrisen gjør at det røyner på også for næringslivet, og den lave oljeprisen rammer de brasilianske statsfinansene knallhardt. Brasil er Sør-Amerikas største oljeprodusent.
Høyesterett har i forbindelse med Moros avgang åpnet for etterforskning av Bolsonaro, og det kan fort gå mot en riksrettssak for å fjerne presidenten.
– Det er ikke helt uventet at det går mot riksrett. Koalisjonen av de militære og den økonomiske eliten som støtter Bolsonaro var alt svekket før koronaen, og det hjelper heller ikke at Moro nå har trukket seg, sier Bull.
Hun sier riksrettssaker er nokså vanlige i Brasil, og som i motsetning til i USA fører til at presidenter blir kastet.
Folket mener Bolsonaro lyver
Målinger utført av byrået Datafolha, gjengitt av Reuters, viser at folket er splittet med hensyn til riksrett, 48 prosent imot og 45 prosent for.
Men samme undersøkelse viser at bare 20 prosent av de spurte mener Bolsonaro snakker sant, mens 52 prosent tror på Moros versjon av hva som har skjedd.
Bolsonaros tre politisk aktive sønner er også omstridte i Brasil, noe som smitter over på presidenten. Den ene sønnen, Eduardo, skal nå være under etterforskning for spredning av falske nyheter og såkalt «trolling» på nettet og sosiale medier.
– Kanskje dette er en perfekt storm mot Bolsonaro, sier Benedicte Bull.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.