Da Jair Bolsonaro ble knivstukket på et valgmøte 6. september, reagerte markedene positivt, og São Paulo-børsen steg da det ble klart at han ikke fikk alvorlige skader.

– Det var en forventning i markedene at angrepet ville øke sjansene for at han blir valgt, sier Leonardo Doria, brasilianer og ansvarlig for nettstedet Heia Brasil.

Attentatmannen ble raskt pågrepet, og han erklærte at han var på «et oppdrag fra gud». Altså omtrent samme oppdrag som Bolsonaro – som bærer mellomnavnet Messias – hevder å være på.

Bolsonaro har ikke deltatt i valgkampen den siste måneden, og forklarer det med skadene etter knivangrepet. Han er uteblitt fra debatter – og latt de andre kandidatene kjempe seg imellom.

Upopulære og splittende

Favoritten Bolsonaro er Brasils mest forhatte toppolitiker. Rundt 45 prosent av velgerne sier de aldri vil stemme på ham.

Problemet for opposisjonen er at deres kandidat er nesten like upopulær. Venstresidens utfordrer Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (pt) scorer vel 40 prosent i samme målinger. Haddad er tidligere president Lulas håndplukkede etterfølger, og han er også tidligere ordfører i São Paulo.

Fernando Haddad fra arbeiderpartiet (PT)
Fernando Haddad fra arbeiderpartiet (PT) (Foto: Daniel Ramalho/AFP/NTB Scanpix)

Bolsonaro og Haddad er favoritter til å gå videre etter første valgomgang søndag. I så fall viser målinger nå at Bolsonaro er knapp favoritt til å vinne den avgjørende valgomgangen om tre uker.

– Polariseringen og splittelsen er stor, og ingen av disse to snakker om å bygge broer, sier Doria.

Ciro Gomes er den tredje kandidaten og «dark horse»
Ciro Gomes er den tredje kandidaten og «dark horse» (Foto: Nelson Almeida/AFP/NTB Scanpix)

Men han advarer mot helt å avskrive en tredje kandidat, den politiske ringreven Ciro Gomes (60) fra det mindre sosialdemokratiske partiet PDT, selv om han på meningsmålingene har ligget langt bak. I innspurten av valgkampen har det pågått en massiv kampanje, særlig i sosiale medier, for å få velgerne til å stemme taktisk og sende Gomes til andre valgomgang.

– Meningsmålingene viser at Gomes er den som har størst sjanse til å slå Bolsonaro i en andre valgomgang, sier Doria.

Svarer på problemene

Omstridte Bolsonaro, tidligere hærkaptein, har alliert seg med de mektige evangelisk kristne og militæret i Brasil. Hans antiliberale uttalelser og holdninger mot kvinner, homofile, urfolk og miljøvern har skapt sterke reaksjoner. Det samme er hans idyllisering av militærdiktaturet i Brasil i perioden 1964-85, og hans antydninger om at han ikke vil akseptere et valgresultat der han selv ikke vinner.

Bolsonaro forsvarer tortur og tyranni, samtidig som han gjerne siterer bibelvers og forsikrer om at Gud vil forsvare de som er gode.

Doria mener mange brasilianere som støtter liberale verdier er villig til å svelge Bolsonaro, fordi han har troverdighet i de tre aller viktigste sakene i Brasil i dag:

  • Sikkerhet. Kriminaliteten har tatt grep over hele landet, og folk føler ikke trygghet.
  • Arbeidsledighet. 14 millioner brasilianere er arbeidsledige.
  • Korrupsjon. Bolsonaro fremstår som ukorrupt, etter tre tiår som politiker.

– Bolsonaro svarer på det folk er aller mest opptatt av. Det hjelper ikke å være opptatt av urfolk og miljøvern hvis folk er redde for å gå ut. Tryggheten for deg selv og din familie kommer først, selv om dette går på bekostning av miljøvern, likestilling og menneskerettigheter, sier Doria.

Motsatte økonomier

Uavhengig av Bolsonaros syn på kvinnefrigjøring og homofiles rettigheter, liker markedene hans økonomiske politikk.

Doria forklarer at Bolsonaro i stor grad har lykkes i å henge korrupsjonen og de økonomiske problemene på pt og tidligere regjeringer.

– Frykten er at pt og Haddad kommer tilbake til makten, og den politikken det tok så mange år å fordøye, sa Alberto Ramos, sjeføkonom for Latin Amerika hos Goldman Sachs, på en pressekonferanse i Rio de Janeiro denne uken.

Han legger ikke skjul på at Bolsonaro er mer markedsvennlig enn Haddad. Børsen har da også reagert umiddelbart på hans opp- og nedturer på meningsmålingene, med tilsvarende opp- og nedganger.

– Bolsonaro og Haddad har helt motsatte meninger om økonomi, sier Doria.

Haddad vil øke underskuddene for å satse på infrastruktur, stramme inn overfor utenlandske investeringer og beholde statens innflytelse i økonomien. En videreføring av PTs tradisjonelle politikk, men med løfter om økt kamp mot korrupsjon.

Bolsonaro vil fryse de offentlige utgiftene, privatisere så mye som mulig, åpne mer for utenlandske investeringer, gjøre det enklere å etablere ny virksomhet, fjerne byråkrati og slå knallhardt ned på korrupsjon.

Oljeprisen har steget markant fra bunnen for et par år siden, men ikke nok til alene å løfte Brasils økonomi.

– Alt hjelper, men økonomien lå så langt nede i ruiner for et par år siden at dette ikke er nok, sier Doria, som mener oljeprisen minst på opp på de gamle toppnivåene på over 150 dollar fatet før det monner.

– Brasils problem er at vi har gjort oss altfor avhengig av oljen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mannskapet på denne båten hadde englevakt da tsunamien kom
01:00
Publisert: